Nieuwsblad
van het noorden

opgegaan in het Dagblad van het Noorden

Drents duo kiest (even) voor Groningen

Op en top Drents. Dat valt al vele jaren te constateren als het Duo Karst muzikaal aan bod is. Maar let op. Als moeder Jannie en zoon René hun achtste cd presenteren - de titel spreekt boekdelen: 't Vuult zo warm as ik Drents heur... - dan kiezen ze voor Gronings grondgebied. Ze kunnen potten breken. Want zelfs de Drentse Commissaris der Koningin, de heer Relus ter Beek, spoedt zich over de provinciegrens om in de subtropische tuin De Hortus te Haren het evenementje voor een groepje genodigden glans te verlenen. Hetgeen hij volgens verwachting welsprekend uitvoert.
Jannie Karst: "Inderdaad, iedereen zei: wat doe je toch in Groningen? Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat de schrijfster Marga Kool in het bestuur van De Hortus zit en wij vinden dat we die tuin een beetje moeten adopteren nu ze in moeilijkheden zitten. 'Trouwens, we hadden iets subtropisch in gedachten, om het warme Drentse gevoel van onze liedjes te illustreren.' Dat viel ernstig tegen op die ochtend. Het was hartstikke koud." Jannie Karst maakt zich soms zorgen. "Ze zijn van plan een fanclub op te richten voor Duo Karst. Weten ze wel hoe oud ik ben, vraag ik me af:.. Maar ja, René zegt dat het misschien wel leuk is." Ruim twintig jaar (René) was veertien toen ze voor 't eerst optraden) spelen en zingen moeder en zoon samen. Waardering en respect vallen hun ruimschoots ten deel. Hun oeuvre is omvangrijk en gevarieerd, ze zijn bekend in brede lering. Maar af en toe hobbelen ze tegen een vooroordeel aan bij mensen die voor de zoveelste keer beginnen over Drentse kieltjes en oubollige boerenbruiloften... En dat is nou net niet hun repertoire. Ze zoeken het niet in geramd hitwerk en carnavalsliedjes. Hun kracht ligt in een combinatie van Drents cabaret en verhalende liedjes met inhoud, zowel muzikaal als tekstueel.
Jannie Karst constateert dat ze met name in de kerstperiode bijna elke dag op pad zijn voor de optredens. 'Maar ik voel me het meest thuis in kleine, intieme zalen. Vooral geen bombarie. Alsjeblieft niet."
En hoe gaat het met haar dochter Erika die haar vleugels wereldwijd heeft uitgeslagen? De van oorsprong Drentse zangeres die optreedt onder de naam Erikah vertoeft meer in het buitenland dan in Amsterdam, constateert moeder. "Haar nieuwe cd is opgenomen in de Verenigde Staten en wordt gemixt in Londen."

terug naar Duo Karst

Deze pagina is bijgewerkt op