8 maart 2003
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Marjan
Berk

Meertmaond-Dialectmaond

Zonder enig ander dialect of streektaal tekort te willen doen, wil ik hier verslag uitbrengen van een unieke avond in het Drentse Ruinerwold. Een avond, waarop weer eens bleek hoe belangrijk het is om het eigene, de moedertaal in ere te houden, in dit geval de Drentse streektaal. In maart, van oudsher boekenmaand, heeft de Stichting Drentse Taol in samenwerking met een aantal Drentse bibliotheken avonden georganiseerd waarop de eigen taalcultuur ruim aan bod komt. In Ruinerwold werd afgelopen dinsdag in café Centraal een avond verzorgd door het cabaretduro Harm en Roelof uit Sleen en Vrouwentoneel Erica, een amateurtoneelgezelschap, dat toneelspelen hoogst serieus neemt. Vorig jaar verzocht Vrouwentoneel Erica mij een eenakter te schrijven, die zij dan zouden vertalen in het Drents. Ik had op korte termijn geen tijd voor zo'n leuke opdracht, maar mijn suggestie de korte verhalen die ik in de loop van de jaren heb geschreven en gebundeld te lezen en dan iets uit te zoeken, wat ik zou kunnen bewerken tot eenakter, vond bijval.
Zo kwamen de Drentse meisjes met het verhaal 'Sterke Vrouwen Hahaha!' uit de bundel 'Onder het Oppervlak' aanzetten. En ja, het lukte mij er een stevige eenakter van te maken. Dinsdag was de première in Ruinerwold, ik trok er met mijn Kalenbergse vriendinnen naar toe. Een beetje trillerig in de knieën... want deze avond zou voor mijzelf een confrontatie betekenen met een nieuwe tak aan mijn schrijfboom. Ik heb heel veel televisiescenario's geschreven, maar het theater stelt weer andere eisen. Dit was het uur van de waarheid.

We kwamen voor een warme maaltijd in café Centraal, waar de eigenaar Sjaak van der Sterre in een handomdraai een badkuip verse friet, een teil heerlijke sla en een flinke schnitzel op tafel toverde. Hij draaide heel lekkere jankende gitaarmuziek en toen we ook nog een paar gitaren aan de muur ontdekten, was er aanleiding genoeg voor een gesprek. Niet alleen de Drentse taal, maar ook de Drentse muziek bloeit in Ruinerwold, we mochten luisteren naar een cd van eigen persing van 'The Fegetables', de huisband van Sjaak van' der Sterre (op basgitaar), Michiel van Berkum (op keyboards) en Alfons Keizer (op de batterij), waarop de heren een werk van eigen hand 'Lekker Ding' en een cover `Down on the corner' ten gehore brachten. Ach... zelf moeder van twee muzikanten, jankende gitaren kan ik niet weerstaan.
Om acht uur ging het spul beginnen. Bibberig van de zenuwen keek ik hoe Marjan Rolink, Alie Reuvers en Greet de Jong van Vrouwentoneel Erica mijn eenacter tot leven brachten... Voorbeeldig! Dankzij de strakke regie van Wilma Noorda en het sterke spel van de Drentse meisjes bleek ik iets te hebben geschreven, wat zowel de lach in de zaal deed ophikken als ook doodse stiltes bij het publiek bij het aanhoren van schokkende passages teweegbracht. 'Starke vrouwen', dat waren het! Een Drentse mijnheer uit het publiek bekende, dat hij er bijna van 'skreien' moest, twee andere mannen zeiden: "We zaten er echt helemaal in!"

Na de pauze was het genieten geblazen met Harm en Roelof. Hoewel de taal van de Kop van Overijssel voor mij weinig geheimen heeft wat betreft de verstaanbaarheid (ik vinnet wiete veule mooi!), is het Drents toch heel verschillend. Wat Harm en Roelof daar met hun moedertaal weten te spelen en te zingen, dat is ook wiete veule mooi! Ze doen niet onder voor menig beroepsgezelschap, nou ja... bij navraag kunnen ze de aanvragen ook bijna niet aan en beperken ze zich vooral tot het spelen in de weekeinden. Man, man, wat hebben we genoten! Vooral het lied over de pitbullterriër Loebas die door groot ongeluk werd getroffen, zijn mannelijkheid verloor en daardoor de risee werd van de buurt. Het leek wel het verhaal van mijn eerste teckel Brammetje, die erg laag op de poten stond. Wanneer hij zich via het kattenluikje naar de tuin wilde begeven, raakte hij klem omdat zijn mannelijkheid door de hoge drempel van dat luikje verstijfde en hij niet verder kon....! Misschien schrijf ik over dit wrede voorval nog eens een Overiessels lied!

terug naar Harm en Roelof

Deze pagina is bijgewerkt op