Dagblad van het Noorden op het web

INTERVIEW • MOOI WARK SUCCESVOL MET DRENTSE BOERENROCK

Bassist Bossong:
We zingen zoals we gebekt zijn

Met de nieuwe, zevende, cd Gewoon Idioot staat de band Mooi Wark uit zuidoost Drenthe op het punt ook buiten de eigen provincie door te breken. Het werd tijd, want de groep timmert al veertien jaar aan de weg. Boerenrock noemen ze hun muziek zelf, deze mannen die graag gekke bekken trekken op het podium. "Er zijn wel honderd bandjes die deze muziek maken, maar het is de Drentse tongval die het hem doet."

Door Peter van der Heide


EMMEN . Bassist William Bossong (26) doet geen enkele moeite zijn blijheid te verbloemen. De zaken gaan immers uitstekend sinds de nummers Idioot en Bokkie Of Geittie het zelfs tot de landelijke radiozenders schopten. "Normaal worden we niet op 3FM gedraaid. Wij moeten het hebben van de piraten. We zullen ook nooit vergeten dat zij ons de kans bieden veel te spelen."
Tot voor kort telde de agenda jaarlijks twintig optredens, maar de laatste tijd gaat het hard en loopt de teller richting de tachtig. "We zijn ook net gevraagd voor de Zwarte Cross, dat is toch prachtigl" Met de boeking op het roemruchte festival in Lichtenvoorde bevestigt Mooi Wark dat de groep geleidelijk aan tot de bekendere namen in het circuit behoort. Daarin geldt Jovink en De Voederbietels als voorbeeld, zoals Normaal ooit de reden was rock-'n-roll te maken in het dialect. "We zingen zoals we gebekt zijn. Voor de jeugd op het platteland van Groningen, Drenthe; Friesland en de Achterhoek is een nummer als Zwoegen In 't Heuj herkenbaar", weet Bossong.
De cd werd geproduceerd door Dick Kemper, ooit gitarist van de hardrockgroep Vandenberg. "Die weet hoe boerenrock moet klinken. Daarbij komt: hij heeft met zijn band in Tokio opgetreden. Zolang ik daar nog niet ben geweest spreek ik hem niet tegen." Dat er nu sprake zou zijn van een doorbraak, daar wil de muzikant niets van weten. "Never niet. De ladder Ôs omhoog gezet; nu is het aan ons die te betreden. We werken er allemaal nog bij. En als ik op een avond handtekeningen heb staan uitdelen, moet ik de volgende dag wel weer in de gehandicaptenzorg aan de slag. Dat houdt je wel met beide benen op de grond. Daarbij beseffen we dat het succes ook zo maar weer over kan zijn, daarom genieten we er nu zoveel mogelijk van."
Bossong en zijn bandleden Bert Koops (gitaar en zang), Arnold Kuik (gitaar) en Dennis Hendriks (drums) weten ook dat hun muziek door veel, mensen wordt geassocieerd met onderbroekenlol en potten bier drinken. "We maken nu eenmaal idiote muziek de lol staat voorop", vat Bossong het zelf kernachtig samen. "Maar zelfspot is de remedie! Als ik serieus genomen wil worden, moet ik iets anders gaan doen. Het is niet meer dan een paar akkoorden: A, D en E. Wij zeggen altijd maar zo: als we maar tegelijk stoppen."

• CD-PRESENTATIE
De cd 'Gewoon Idioot' wordt uitgebracht door CD Hal Ruinen. Mooi Wark presenteertde cd zaterdag 17 juni vanaf 20.30 uur in een tent bij Hofsteenge te Grolloo. Aan het feest wordt meegewerkt door Gorro, John Stevens, Just-Us, Dick Kemper, dj Roy en dj Stefan Leur. Meer informatie is te vinden op www.mooiwark.com.

terug naar Mooi Wark

Deze pagina is bijgewerkt op