Dagblad van het Noorden op het web

Gezworen kameraden al
twintig jaar een duo

Door Jan Wierenga

SLEEN - De schoolmeester en de boer staan al twintig jaar samen op het podium en dat verveelt hen nog geen moment. En hun publiek al helemáál niet. Ziehier in het kort het succesverhaal van Harm en Roelof. Drents cabaretduo uit Sleen en bekend van klassiekers als Loebas en De mooiste meid van Slien.

Harm Dijkstra en Roelof Klinkhamer - beiden 45 - zijn al sinds hun jeugd gezworen kameraden. Harm kwam terecht in het onderwijs. Roelof werd boer en samen werden ze een muzikaal duo; van aanleg was al vroeg sprake. De min of meer officiële start was twintig jaar geleden, toen ze op de bruiloft van vrienden een zelfgeschreven lied zongen. Dat viel in de smaak en trok ook de aandacht van Radio Noord. Het eerste nummer dat door de ether schalde was het Moezenlied.
Elk jaar wordt ongeveer de helft van het programma vernieuwd. Daarvoor tekenen ze beiden: Harm maakt de teksten en muziek in ruwe lijnen, samen slijpen ze de gewenste vorm eraan. Schrijven van nieuw werk is vooral een kwestie van discipline en hard werken: "Als je wacht op inspiratie, komt er niks van terecht." Ham en Roelof zijn twee erkende grappenmakers, welzeker, maar 't is niet alleen maar leut. Ze komen 't publiek ook aan 't gevoel “We hebt ook belangrieker dingen bij de kop. Reren van ontroering en reren van 't lachen, op íén aovend; dat komt veur…" Zo'n gevoelig liedje is Alles giet der stil um deur, gemaakt bij het overlijden van Albert Eising in 2004. Albert was lange tijd uitbater van café 't Oelnbret in Dalen, waarin hij nieuw leven blies; ook op cultureel gebied. Harm en Roelof werden vaste bespelers van zijn podium.
En alles in het Drents natuurlijk; ze doen niet anders. Met de moederstaal wordt niet gesjoemeld.

FEEST IN DE TENT
Voor de presentatie van hun nieuwe cd en dvd werken Harm en Roelof samen met de Stichting Promo Sleen. Zaterdag 2 september is het op en rond de Brink in Sleen groot feest, met een markt, diverse randactiviteiten 's avonds vanaf 20.00 uur de band DiepTriest in de tent. De avond ervoor, vrijdag 1 september vanaf 20.00 uur, is de tent voor Harm en Roelof en voor de presentatie van cd en dvd. De heren spelen, mag je wel zeggen, die vrijdag een thuiswedstrijd. Reserven is gewenst: 0591 - 362282 /362481. Der kaartjes kosten 5 euro per stuk.

terug naar Harm en Roelof

Deze pagina is bijgewerkt op