Dagblad van het Noorden op het web

INTERVIEW
BERT KAMPING MAAKT NIEUWE CD'ZUKEN'

'Ik ben nog niet toe
aan een Best Of-cd'

Op zijn debuut Nooit Dacht ging Bert Kamping vorig jaar in duet met Joke de Kruijf. Op zijn nieuwe plaat, Zuken, is musicalster Tony Neef voor het eerst in het Drents te horen. "We hebben aan de bar van Schouwburg Ogterop besloten dat hij zou meedoen." Zuken wordt op 1 november gepresenteerd in Emmen.

Door Martin Groenewold

EMMEN • Het berichtje kwam zaterdagochtend binnen: Tony Neef zal er niet bij zijn, als Bert Kamping (Erm, 1971) over twee weken zijn cd presenteert in De Muzeval in Emmen. Neef staat die avond in Haarlem op de planken en de dag erna in een matinee van de musical Les Misérables. "Balen, natuurlijk", zegt Kamping. "Maar dit kan gebeuren als je met drukbezette mensen samenwerkt."
De in Leek geboren Tony Neef zingt wél mee op Zuken, Kampings nieuwe cd. In het Drents nog wel, of beter: in het Noordenvelds. De eerste ontmoeting vond plaats in Schouwburg Ogterop in Meppel, waar Neef samen met Joke de Kruif - een vriendin van Kamping - op de planken stond. "Na afloop zaten we wat te ouwehoeren aan de bar; daar is Tony erg goed in. Hij was erg te spreken over mijn vorige plaat, dus ik zat hem een beetje uit te dagen... Voor ik het wist zegde hij zijn medewerking toe."
Daarmee is er in elk geval één overeenkomst tussen Zuken en Nooit Dacht, Kampings debuut uit 2007: de gastbijdrage van een musicalster. Verder zijn er vooral verschillen, vindt de zanger. "De vorige plaat was veel orkestraler, met strijkers en blazers. Deze keer zijn we uitgegaan van een bandbezetting. Daardoor klinken de nummers rauwer, directer en veel meer vanuit de gitaar geschreven. Het is pure poprock. Tegelijkertijd zijn de contrasten groter geworden, want de kleine liedjes zijn juist kaler en intiemer dan voorheen." Kamping, in het dagelijks leven zangdocent aan het kunstencentrum CQ in Emmen, componeerde zijn stukken opnieuw samen met Kees Hendriks en Eddy Hoogland. "Nou ja, we schrijven meestal los van elkaar. Pas als we vastlopen, wisselen we ideeën uit. Dat werkt voortreffelijk. We zijn complementair, vullen elkaar volledig aan "
Dat de samenwerking bevalt, bewijst de grote productie. Tussen de release van Nooit Dacht en Zuken zat slechts anderhalf jaar. Tussendoor was Bert Kamping met vier bijdragen te horen op de eerste verzamel-cd van de Stichting Drentse Muziek Maatschappij. "Die nummers staan niet op deze plaat", stelt Kamping. "Ik had het niet sterk gevonden als we die liedjes nu al opnieuw hadden uitgebracht. Dan was het een soort Best Of-cd geworden. En daar ben ik nog niet aan toe."
Dat zou zomaar kunnen veranderen: er is belangstelling van 'derden' voor de songs die Kamping schrijft. "Ik kan nog geen namen noemen, maar het is in elk geval ontzettend leuk en eervol. Het bevestigt dat we goed bezig zijn."
Natuurlijk hoopt hij ook onder zijn eigen naam een carrière op te bouwen. De regionale zenders draaien zijn muziek al geregeld, maar de landelijke radiostations zijn nog niet om. Is het een nadeel dat Drenthe met Daniël Lohues al een succesvolle streektaalartiest heeft voortgebracht? "Nee, dat lijkt me niet. Dan kun je ook zeggen: alweer een grungeband uit Seattle? Nirvana en Pearl Jam hebben prima naast elkaar kunnen bestaan. Ze hadden elk hun eigen publiek. Ik heb ontzettend veel respect en waardering voor Daniël, maar we doen totaal verschillende dingen."

• PRESENTATIE
Het album 'Zuken' van Bert Kamping wordt op zaterdag 1 november gepresenteerd in De Muzeval, Emmen. De zaal gaat open om 20.00 uur. Entree: €10, inclusief cd op vertoon van toegangskaart.

terug naar Bert Kamping

Deze pagina is bijgewerkt op