Dagblad van het Noorden op het web

Drentse Muziek Maatschappij scoort 75 liedjes

Tweede verzamel-cd verschijnt eind dit jaar

Door Martin Groenewold

Het aantal inzendingen is veel hoger dan verwacht; vorig jaar bleef de teller nog steken op 25. Volgens secretaris Jenny Roggen van de SDMM zijn verschillende popgenres vertegenwoordigd. Alle teksten zijn geschreven in één van de Drentse streektalen en voorzien van een oorspronkelijke melodie.
Uit de inzendingen selecteert een onafhankelijke (en anonieme) jury de komende tijd twaalf nummers die een plek krijgen op het verzamelalbum SDMM2. Welke dat zijn wordt op 6 september bekendgemaakt na afloop van een workshop componeren en arrangeren in het Huus van de Taol in Beilen. De gekozen liedjes worden op vrijdag 12 december live uitgevoerd in theater De Tamboer in Hoogeveen.
De SDMM is eind 2006 opgericht ter bevordering van de kwaliteit en kwantiteit van het eigentijdse Drentstalige liedrepertoire. De eerste verzamel-cd van de stichting verscheen eind vorig jaar, met bijdragen van onder anderen Bert Kamping en Kees Hendriks, Marike Schepers, Geert Jan Brader, Martijje Lubbers en Rob Elfrink. De plaat was eerder dit jaar een van de genomineerden voor de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs. Net als vorig jaar heeft de stichting per goedgekeurde tekst en melodie een subsidiebedrag van duizend euro beschikbaar. Daarnaast helpt de Drentse Muziek Maatschappij financieel bij het in de studio opnemen van de liedjes. De opnamen moeten eind oktober zijn afgerond, zodat SDMM2 op zaterdag 22 november aan het publiek kan worden gepresenteerd.

• WORKSHOP
De SDMM houdt op zaterdag 6 september een workshop componeren en arrangeren in het Huus van de Taol in Beilen. Na afloop wordt bekendgemaakt welke liedjes dit jaar in de prijzen zijn gevallen. Meer informatie is te vinden op www.sdmm.nl.

terug naar Stichting Drentse Muziekmaatschappij

Deze pagina is bijgewerkt op