Dagblad van het Noorden op het web

REPORTAGE
WILLEM DE VRIES UIT HELMOND WINT
DRENTS SONGFESTIVAL IN HOOGEVEEN

'Ik ga het Drents zeker promoten in Brabant'

‘Verleg oen grčens, zing ok in 't Drčents’ luidt het motto van de Stichting Drentse Muziek Maatschappij (SDMM). Vorige maand verscheen haar tweede Drentstalige cd. Vrijdagavond brachten alle artiesten hun lied ten gehore op het Drents Songfestival in De Tamboer in Hoogeveen. De winnaar was echter geen Drent, maar een Brabander.

Door Annemiek Meijer

HOOGEVEEN. "Ik heb de avond van mijn leven", zei zanger Willem de Vries uit Helmond. "Dat ik zou winnen had ik niet verwacht." Er klonk een voorzichtige zachte 'g' in zijn antwoord. De Vries (41), afkomstig uit Veeningen, woont al zestien jaar in Helmond, in Noord-Brabant. Aan presentatrice Herma Stroetinga bekende hij dat hij nooit meer Drents praat, maar dat de taal weer boven komt als hii in de provincie is. Toch praatte juist hij Drents op het podium bij het Drents Songfestival in De Tamboer in Hoogeveen.
'Verleg oen grčens, zing ok in 't Drčents' luidt het motto van de Stichting Drentse Muziek Maatschappij (SDMM), dat het festival organiseerde. Maar de meerderheid van de artiesten zong of rapte alleen Drents. In het praatje daarna met Stroetinga werd bijna uitsluitend in het Nederlands geantwoord op de toch in keurig Drents gestelde vragen. "Ik heb de Drentstaoligheid ok niet alom markt in de liedties", aldus de Asser taolschulte Hans Jalvingh. Hij vormde - samen met de elf andere Drentse taolschultes - de jury. Elke Drentse gemeente heeft een taolschulte, die in dat gebied het Drents promoot.
Nadat de twaalf liedjes, variërend van rap tot popballads en jazz, ten gehore waren gebracht, trokken alle taolschultes zich terug. Ieder koos met een paar assistenten zijn of haar winnende nummer. De jonge Chris de Jonge leek met zijn eveneens jonge begeleidingsband veel kans te maken met het country-achtig klinkende Het regent starren. "Dat was mooi!", riep iemand in de zaal. "Veul mooier dan die conservatoriumklanten die ok wal métdeden. Die vun ik verschrikkelijk."
Alle liedjes staan ook op de tweede cd van de SDMM, die vorige maand uitkwam. "De neie cd en dit songfestival bent goede ontwikkelingen veur het Drčents", meende taalschulte Jalvingh. "Je ziet de Drčentse muziek veraanderen van oubollige in moderne muziek." "Ik ga het Drents zeker promoten in Brabant", lachte De Vries. Hij deed met twee nummers mee, beide geschreven door zijn zwager, de Drentse schrijver Anne Doornbos. Het winnende lied Boerenleed kreeg de helft van alle stemmen van de taolschultes.
"Het is zeker geen oubollig thema", meende SDMM-secretaris Janny Roggen. Het vrolijk klinkende nummer ligt volgens haar lekker in het gehoor. "En het gaat over zaken waar boeren tegenwoordig mee te maken hebben." Roggen blikte na afloop tevreden terug. "Of het niet nog veel Drentser kon vanavond? Het wás heel Drents. Het moderne dialect is anders dan dat van vroeger. Ook het Drents is een taal in ontwikkeling."

terug naar Stichting Drentse Muziekmaatschappij

Deze pagina is bijgewerkt op