Dagblad van het Noorden op het web

'De beste vertegenwoordiger van het Noorden'

Zanger/artiest DaniŽl Lohues ontving gisteren de Dagblad van het Noordenprijs 2008

Door Ed van Tellingen

Groningen - Het is een bijzonder kind en dat is-ie. Dat wisten Ben en Thea Lohues heel snel. Zaten die kleine kleutervingertjes van DaniŽl al op de grote toetsen van het orgel van de katholieke kerk van Erica, waar Ben Lohues organist was. "Tijdens de dienst speelde hij stukjes op het orgel zonder dat de mensen het merkten." De ouders bleven zich verbazen. "Ik had een elpee met alleen maar zware orgelstukken van Bach. Die wilde hij alleen maar horen."
Pakweg dertig jaar later heeft de voltallige familie Lohues de kerk van Erica verruild voor het provinciehuis van Groningen. Vader en moeder Lohues zijn trots op deze maandag. Daniel Lohues (37) kreeg eerder al de Annie M.G. Schmidtprijs, maar zegt moeder Thea Lohues: "Dat hij vandaag in Groningen de Dagblad van het Noordenprijs krijgt, vind ik prachtig."
Niet minder bijzonder: voor een dag heeft het Drents de Grunninger taal verdreven naar de uithoeken van de statenzaal, hoe onvervalst Gronings gedeputeerde Henk Bleeker zijn Drentse gasten ook toespreekt. En dat allemaal vanwege DaniŽl Lohues uit Erica. Artiest, schrijver en liedjeszanger, en zo authentiek als een Drent maar kan zijn. Geen spoortje twijfel bij de jury van de Dagblad van het Noordenprijs 2008. "DaniŽl Lohues is de beste vertegenwoordiger die de jury zich maar kan wensen", zegt Hans Alders, oud commissaris van de koningin in Groningen en voorzitter van EnergieNed.
Lohues krijgt het beeldje (met een geldprijs van 12.500 euro) uit handen van DvhN-directeur Gijs Lensink. De gelauwerde: "Dat je een prijs krijgt voor wie je bent is apart en een heel grote eer." Lohues draagt zijn prijs op aan alle jongeren in het Noorden. "Alles is mogelijk totdat het tegendeel is bewezen."
Dan vult Ein Kleine Nachtmusik de statenzaal, met dank aan het strijkkwartet van het Gronings conservatorium. Ogenschijnlijk lichtvoetige muziek zoals veel van Mozarts werken, maar met een gelaagdheid die telkens weer overrompelt. Net als het werk van DaniŽl Lohues.

terug naar DaniŽl Lohues

Deze pagina is bijgewerkt op