Dagblad van het Noorden op het web

Schuddebuiken en Dijenkletsen

INTERVIEW
FRED ROOTVELD

Bornerbroek Het begon allemaal met Lamert oet Zweel en Klein Rieksie oet Rolde. Inmiddels liggen Drentse zalen en zaaltjes al 35 jaar dubbel om de grollen van Drenthe Plat. En niet alleen de Drenten, ook Groningers bescheuren zich.
“Dat is onze opzet”, zegt Drenthe Plat-bedenker Fred Rootveld, die zelf de laatste vijftien jaar meedoet. “We willen de mensen zo veel mogelijk laten lachen. Lach of ik schiet. De echte kunstwereld kijkt daar op neer, maar ik snap dat niet, het is toch mooi als je er een feestje van kunt maken?”
Dat ‘Plat’ slaat niet op de gekozen humor - hoewel die zeker niet gespeend is van schuine grappen - maar op het dialect én om het gegeven dat de zaal plat ligt van het lachen. Rootveld (63) was 35 jaar geleden bezig met het aanleggen van een geluidsarchief in dialecten: hij verzamelde voor zijn platenlabel Ivory Records de grappen en grollen van bruiloftsgangmakers uit alle hoeken van het land. Daaruit vloeide uiteindelijk niet alleen Drenthe Plat voort, ook Twente Plat en Brabant Plat.
“In Drenthe hoorden we Lamert en Klein Rieksie, die waren geweldig. Lamert was meer de verteller van één verhaal, Klein Rieksie een klassieke moppentapper. Naar Lamerts verhaal over de TT heb ik al wel honderd keer geluisterd en ik kan er nog steeds om bulderen als ik het terughoor.” De basis van een avondje Drenthe Plat is de conference. “Daar omheen stellen we een programma samen.” Daar zit veel muziek bij, zonder teksten, want daarmee wordt het bezoek al afdoende bestookt. En dat treft: “Ikzelf ben afgestudeerd aan het conservatorium”, claimt hij. Geen grap, dit keer. “Op gitaar.”
Het Drents biedt grote mogelijkheden op weg naar de dubbelgevouwen zaal. “In 't Drents kun je het komischer zeggen dan in het Nederlands. Dat is inherent aan het dialect en ook aan het karakter van de Drent. Die zal je nooit iets recht in het gezicht zeggen. Als hem iets niet erg bevalt, zegt hij: ‘Kun wel mooi wezen’. Dan weet je dus hoe laat het is.” Wat dat aangaat kun je op Twents toneel steviger uithalen. “Daar zijn ze niet zo snel beledigd.”
Hij is zelf Twent van geboorte. Zijn vrouw Angie (‘net als van de Rolling Stones) is een Drentse. Samen zijn ze Hendurk & Geessie. Zij rook ooit aan het podium omdat de vrouw van een entertainer op ‘t laatst afhaakte en zij inviel. En ook Rootveld durfde het aan, toen Lamert en Rieksie oud en der dagen zat waren. “Ik had al ervaring doordat ik in een bandje speelde. Maar komisch talent, dat heb je of heb je niet. En ze gieren al bij mijn opkomst. Dus dat zit wel goed.”
Ze schrijven alles zelf. “We maken gebruik van bestaande grappen, die niemand kent. Ze komen van ver. We doen er onderzoek voor, tot zelfs in het buitenland.” Op een gegeven moment is zoiets toch op? Rootveld gedecideerd: “Nooit! Er blijven altijd moppen over die je nog nooit hebt gehoord. Ik heb nog genoeg voor wel twintig jaar.” Noteer dus maar in de agenda.

Alvast verkneukelen
De première van Drenthe Plat zaterdag in Annen is uitverkocht. Volgende voorstelling 29/10 in Zwartemeer. Voor speellijst zie verder: www.drentheplat.com.

terug naar Drenthe Plat

Deze pagina is bijgewerkt op