TC Tubantia op het web

Noordelijke provincies eisen erkenning taal

GROLLOO - ‘Geen miskenning, maar erkenning voor het Nedersaksisch’. Dat eisen vier noordelijke provincies van minister Spies van Binnenlandse Zaken. De provinciebesturen, Tweede Kamerleden, zangers en dichters uit de regio ondertekenden gisteren in Grolloo een pamflet dat de minister van het belang van streektaal moet overtuigen. Spies besloot in maart het Nedersaksisch niet voor te dragen voor de hoogste Europese status voor minderheidstalen. De streektaalbeweging legt zich daar niet bij neer.
De vier provincies - Overijssel, Gelderland, Drenthe en Groningen - en de Friese gemeenten Oost- en West-Stellingwerf kwamen maandag op een inderhaast georganiseerde bijeenkomst in Drenthe bijeen. Daar werd het signaal gegeven voor een handtekeningenactie, die om de hoogste erkenning van het Nedersaksisch vraagt. De Drentse zanger Bert Kamping, presenteerde het speciaal geschreven protestlied 'Vergruid'.
Iedereen die het pamflet wil ondertekenen kan terecht op de site http://nedersaksisch-is-een-taal.nl. Daar komt deze week ook nog een gratis te downloaden versie van 'Vergruid'te staan.

terug naar Bert Kamping

Deze pagina is bijgewerkt op