21 augustus 1998
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Titt'n scoort met dubbelzinnigheid

Bijna van de ene op de andere dag is het leven van de vijf muzikanten van Titt'n drastisch veranderd. De jeugdige inwoners van Ruinerwold krijgen plotseling te maken met televisiecamera's, interviews en al het andere dat bij succes komt kijken. En dat allemaal omdat hun single met de weinig subtiele titel Ben Je Geil Of Wil Je Een Koekje? de vaderlandse hitparades bestormt. "We kregen net een telefoontje dat we ook in Benidorm platgedraaid worden."

Band van ene op andere dag succes

Het is echt een gekkenhuis. De 22-jarige Titt'n zanger Ronald Buld het klinkt niet alsof hij dat erg vindt. "Integendeel, we maken nu opeens hele gekke dingen mee. Onze homepage op Internet is overbezet sinds het adres op tv stond en een fan heeft een tattoo met ons logo op z'n arm gezet. Had-ie beloofd als we in de Top-100 zouden komen. Nou, sinds zaterdag staan we nummer 28 in de Mega Top-100 en op nummer twintig in de Rabobank Top-40. Vooral Jauke, onze drummer van 16, weet niet wat hem overkomt. Die stond zo ineens voor 4000 man bij TMF te spelen."

"Of ik verrast ben? Ja en nee. Het nummer staat al een jaar of vier op ons repertoire. De oorspronkelijke versie was alleen veel grover. Er stonden woorden in die eigenlijk niet door de beugel konden. In de discotheken hier in de omgeving was het erg populair en dus hebben we een bandje opgestuurd naar platenmaatschappij Bunny Musie. Dat was gelijk raak. We konden terecht in de Silvox-studio in Silvolde, waar ook Skik opgenomen heeft en hebben met een flinke neut op de tekst aangepast. Lekker dubbelzinnig is het nu, ik denk dat het daarom nu in het hele land zo populair is."
"Bovendien is het een bekend deuntje, dat je snel oppikt." Geen wonder, want in feite gaat het om de muziek van Should I Stay Or Should I Go, het nummer waarmee de Engelse punkband The Clash zeven jaar geleden hoog in de Nederlandse hitparade stond. Het nummer is later ook nog gebruikt voor een commercial van een grote spijkerbroekenfirma en is nu door Titt'n van een nieuwe tekst voorzien.
Die nogal platte tekst zorgde er wel voor dat Ben Je Geil Of Wil Je Een Koekje? niet bij alle radiostations even warm ontvangen is. Radio 538 draait het nummer bijkans grijs, maar bij Radio 3 ligt de zaak wat gevoeliger. Ronald Buld: "Ja, er is daar een hoop gebakkelei geweest. We werden daar best redelijk gedraaid, maar op een gegeven moment zijn we van de playlist gehaald. Omdat het een onfatsoenlijk nummer zou zijn. We hebben er met de TROS over gebeld, ze zouden het in de groep gooien en plotseling worden we weer gedraaid. Bij de AVRO nog wel!
Buld zelf vindt die commotie over de tekst maar flauwekul. "Oké, het is dubbelzinnig, maar je kunt ervan maken wat jezelf wil. Weet je, er wordt zoveel gezeurd en omheen gedraaid en wij zeggen precies waar het op staat. Wij zingen wat andere mensen denken. Maar geloof het of niet, we spelen ook nog wel eens een nummer met een boodschap hoor. We zijn erg flexibel."
Ben Je Geil Of Wil Je Een Koekje? is niet direct exemplarisch voor het werk van Titt'n. De Ruinerwoldse band speelt vooral minder alledaagse covers van metalbands als Tool, Helmet en Dog Eat Dog en vult die aan met wat Drentstalige en Nederlandstalige nummers. Buld wekt wel de indruk dat de commercie zich op zijn band heeft gestort: "De volgende stap is het discotheek-circuit in het land. We gaan allemaal covers spelen en drie eigen nummers. Roy Orbisons Pretty Woman wordt Lekker Wijffie en Status Quo's Down Down wordt Dom Dom. Oké, misschien is dat wel wat anders dan we ooit voor ogen hadden, maar we staan er helemaal achter hoor. Alleen als een nummer onze goedkeuring heeft, spelen we het. Het moet wel onderdeel uitmaken van de echte Titt'n-sound. Wat dat is? Een beetje agressief, een beetje geinig, een beetje lef. Voor een doelgroep van 0-30 jaar."

Commercieel
Titt'n hoopt vanuit deze situatie langzaam maar zeker meer eigen werk in het repertoire te kunnen integreren. "Ik geef toe, het is allemaal puur commercieel gedacht, maar waarom niet? We willen er nu ook best wel eens wat aan overhouden. Ik bedoel, de jongens van Jammer (die andere band uit 'popstad' Ruinerwold/gm) pakten de zaken groots aan en dachten daarmee te scoren, maar ze weten nu wat het is om terug te vallen. Wij kozen voor een rustiger opbouw en je ziet wat er gebeurt. Maakt niet uit hoor, Jammer is zeer positief over ons en wij over hen. Het is gewoon hartstikke goed voor de regionale muziek, wat er nu gebeurt."
En als het aan Ronald Buld ligt, gebeurt er nog veel meer met Titt'n. "Nee hoor, een eendagsvlieg zijn we beslist niet. Nederland zal nog veel van Titt'n horen", klinkt het strijdvaardig. "Hoe? Dat vertel ik niet. Wij houden van verrassen."

Gert Meijer

terug naar TITT'N

Deze pagina is bijgewerkt op