>

Het Urkerland

27 december 2001

Nieuwe Urker cd vanaf januari te koop

Urk kan weer 'skiemeren'

Lammy van Urk-Post brengt op 10 ,januari een nieuwe Urker cd uit. De geluidsdrager krijgt de naam `Skiemer' mee. „Dat vinden we een toepasselijke naam, want het is een echte luister cd geworden met mooie, rustige nummers. Geen hoempa-muziek dus, maar een cd waar je voor kunt gaan zitten", verklapt Lammy van Urk alvast.

Lammy van Urk en haar man Klaas, op Urk ook wel bekend als Kavu, wonen al weer enige tijd in het Drentse Dalen, waar ze een pension runnen. De laatste jaren verzorgt Lammy steeds vaker kleine concertjes en Urker nummers komen meer en meer in haar repertoire voor. Tekstschrijver van deze liedjes is haar man Klaas, die als kleinzoon van dorpsdichter Mariap van Urk, het schrijven in de vingers heeft. ,,Ik krijg vaak leuke reacties op Urker liedjes, ook in Drente. Daar verstaan ze `oens taoltjen' vrij goed. Soms leg ik van te voren wel het één en ander uit, bijvoorbeeld als ik over de ijsvlet zing. `Bloedreeze' heet dat lied en dat is moeilijk te begrijpen als je helemaal niets over Urk en de ijsvlet weet", vertelt Lammy, Zij heeft ook al verschillende keren op Urk gezongen en reacties op de Urker nummers deed de familie Van Urk besluiten om een cd uit te brengen. ,,Ook de eerste cd van de groep Leuster heeft me geinspireerd om wat meer met die Urker nummers te gaan doen", zegt Lammy. Bezoekers van haar concerten weten hoe makkelijk het voor Lammy is om hoge noten af te wisselen met lage. Daarom is het niet verwonderlijk dat op de cd Skiemer het Lammy zelf is die alle partijen zingt. ,,Het kostte behoorlijk wat tijd, want ik moest iedere keer weer dezelfde regels zingen, telkens op verschillende hoogte. Maar het was de moeite waard", lacht Lammy. Twee liedjes op de cd kunnen als `meezingers' betiteld worden, de andere tien zijn echte luisternummers. „De bedoeling is dat mensen de tekst op zich in laten werken en er vervolgens over na gaan denken. De mooie kant van Urk komt aan bod, maar ook de andere zijde wordt belicht", aldus Klaas van Urk. Het eerste lied, Skiemer, verwijst naar de goede gewoonte van vroeger om aan het eind van de werkdag een moment van reflectie te hebben. „Wij hopen met dit lied, maar ook met de andere liedjes op de cd, die verloren sfeer van de `skiemeraved' een beetje terug te brengen", zeggen Klaas en Lammy.
De cd komt op een ongelukkig tijdstip uit. Dat beseft de familie Van Urk heel goed. ,,Jammer, we hadden de cd graag voor de kerstdagen in de winkels willen hebben, maar dat is niet gelukt. Nu wordt het dus in het nieuwe jaar, de meest ongunstige tijd voor le verkoop van cd's. Maar ach, je kunt het ook positief bekijken: er blijft nu nog iets over voor na de feestdagen."

terug naar Lammy van Urk

Deze pagina is bijgewerkt op