Friesch Dagblad op het web

Publiek en vakjury zijn het op Liet twee keer met elkaar eens

Leeuwarden – Met Fûgelfrij overtuigde Flat Out! zaterdag zowel het publiek als de vakjury van Liet 2002 in De Harmonie. Met 84 punten werd Flat Out! glansrijk nummer één. Voor componist/pianist Rhody Matthijs was het de vierde keer dat hij het Liet-podium beklom. De aanhouder wint dus. De prijs werd uitgereikt door Rients Gratama, die met Hubert Heeringa en Beart Oosterhaven de hoofdjury vormde, die de tien liederen voor Liet 2002 had geselecteerd. De cabaretier betitelde de winnende bijdrage als ,,in stik fakwurk mei alluere, dêr’t Fryslân fierder mei kin’’.

Een dag later was de veelkoppige Friese formatie slechts een middenmoter. Grote winnaar met 79 punten bij Liet Internationaal waren Carles Belda en Helena Casas, oftewel Pomada uit het Spaanse Catalonië. Ook daar waren publiek en jury het roerend met elkaar eens. Sprakeloos namen ze de prijs in ontvangst, overdonderd door het succes. Na het zien van het introductiefilmpje zou je de twee niet veel credits geven. Zo onwennig lachend kwamen ze over. Dat verlegene was er niet meer bij het optreden. Aanstekelijk zongen ze een liedje, begeleid door accordeon en tamboerijn. Via de PA kregen ze een eigentijdse ritmische begeleiding. Ook in de foyer kregen ze met hun enthousiasme de voetjes van de vloer. Met hun eenvoud en openheid veegden ze de medestrijders zonder pardon van het podium.
De twaalfde editie van het Friese songvestival Liet is zaterdagavond voor Flat Out! een daverend succes geworden. Het rond de Leeuwarder componist Rhody Matthijs. geformeerde gezelschap werd zowel door de vakjury als het publiek met een eerste prijs beloond. De Aegonzaal van De Harmonie zat vol en de stemming zat er meteen al in.
,,Liet 2002 wurdt in festival dat syn wjergea net kent’’, beloofde presentator Eric Ennema. De kinderen van groep acht van basisschool De Twine uit IJlst openden het festival met het zingen van hun winnende lied van het kindersongfestival ‘lyts liet’ 2002. De pauze-act werd verzorgd door Hessel van der Wal en het Combo Clara Rullmann.
Voorafgaand aan de optredens van de festivaldeelnemers waren er korte filmpjes te zien, waarop de deelnemers zichzelf aan het publiek presenteerden. Zanger Holke Rienstra en zijn band mochten de spits afbijten met het liefdeslied De sânde weach. Ze deden dat verdienstelijk en eindigden met vijftig punten op een vierde plaats.
Nog net iets beter (51 punten, derde plaats) deed de formatie Om Utens het met Silveira Marisé. Er waren op Liet 2002 vele genres te beluisteren. De formatie Xigatze bracht de waarschijnlijk grappig bedoelde, maar heel erg platvloerse rocksong Túnsketskiter met veel geweld over het voetlicht. Ruurd Feitsma zong het voorlaatste couplet van zijn nogal banale bluessong Linzen per ongeluk twee keer, maar oogstte met zijn begeleiders toch redelijk veel succes.

Vakkundig

De enige solist was Michiel Oudega, die met het gevoelige It húske yn myn holle een belofte voor de toekomst bleek. Met een invaller-bassist werkte de band Big Mack zich overtuigend door het lied De wrâldman heen.
De formatie José el Compesino y sus compadres met Luut Stellingwerf en John Eskes was volgens de introductie ‘in gelegenheidsrommeltsje fan muzikanten.’ Het lied Pajarito Porque ya no cantas? klonk vakkundig, maar leverde geen hoge eindnotering op. Het gospeltrio Trust leverde met het maatschappijkritische Sear een mooie prestatie, maar bleek eveneens geen kanshebber voor een hoge score.
Het duo Sail Away (Jannie Brandsma en Johan Keus) scoorde met het fraai gebrachte relatielied In nij begjin wel hoog en eindigde met 62 punten op de tweede plaats.
Met het schitterende lied Fûgelfrij, met een tekst van Ekie Hoeksma /Pytjon Sikkema en muziek van Rhody Matthijs maakte de twaalf leden tellende formatie Flat Out! een enorme indruk.
Zoals verwacht werd deze formatie dan ook met de publieksprijs beloond. De vakjuryleden uit acht Friese regio’s kenden het gezelschap eveneens de hoogste eer toe.

Gebeurtenis: Liet 2002
Plaats: De Harmonie, Leeuwarden
Belangstelling: uitverkocht
terug naar Liet Festival

Deze pagina is bijgewerkt op