Stellingwerf

24 maart 2004

Ruim een jaar geleden stond de teller nog maar op 1.500

'Ons Genoegen'
2.000e streektaalkoor

OLDEHOLTPADE/OLDEBERKOOP - Het koor 'Ons Genoegen' uit Oldeholtpade, dat dit jaar het 65-jarig jubileum viert, is het tweeduizendste geregistreerde streektaalkoor van ons land. Taalkundigen en dialectologen horen het gebruik van streektaal en dialecten letterlijk afnemen. Maar de streektaalmuziek in Nederland bloeit als nooit tevoren. En dat geldt dus zeker ook voor 'Ons Genoegen' uit Oldeholtpade, dat talrijke liedjes in het Stellingwerfs zingt.
Het koor wordt geleid door dirigente Hinke Wagenaar en het repertoire bestaat uit musical, filmmuziek (Walt Disney), modern, populair, licht klassiek en alles wat maar leuk is om te zingen.

Activiteiten
Op dit moment is het koor druk bezig met het instuderen van een hele selectie van allemaal muziek uit Disneyfilms. En met de klassieker Music van John Miles. Zaterdag 3 april hoopt men weer mee te doen aan het concours van de Friese Bond van Zangkoren in Gorredijk. Verder treedt het koor op tijdens het festival van koren van de zuid-oosthoek van Friesland. Dit festival wordt ieder jaar door een ander koor georganiseerd. Ook neemt men meestal deel aan de federatieavond van de koren van Weststellingwerf, dat meestal in november gehouden wordt. Op zondag 16 mei wordt een gezamenlijk concert gegeven met het Wolvega's Mannenkoor: Tevens hoopt men in november in het kader van het 65-j arig jubileum een soort van jubileumconcert te geven. Belangstellenden voor het koor kunnen zich aanmelden bij secretaresse F. Raggers, Hamersweg 1A, 8474 CN OLdeholtpade.

Variatie
Van streektaalpop in de hitlijsten kijkt niemand meer echt op. Skik, Normaal, Twarres, De Kast en Rowwen Hèze bewezen het. Zangers als Gé Reinders en Gerard van Maasakkers verschijnen steeds vaker op landelijke podia. Maar ook de waardering voor baanbrekers in deze muziekstijl neemt toe. Ede Staal, Harry Bordon, Ad de Laat en Jo Erens krijgen ook buiten hun eigen provincie steeds meer bekendheid.
Het vooroordeel, dat slechts ouderen met een sterk ontwikkeld nostalgisch gevoel deze muziekvorm beoefenen, is onterecht. Oude en jonge streektaalmuzikanten gebruiken alle stijlen, die ook in de 'normale muziekwereld' voorkomen: van zeventiende-eeuws Fries tot Limburgse rap, van Zeeuwse rock tot Groninger country. Het aantal muzikanten dat zijn eigen taal gebruikt als tekst voor lekkere muziek, groeit nog steeds.

Website
De onafhankelijke website Streektaalmuziek in Nederland registreert al deze streektaalgroepen en individuele artiesten; bekende en minder bekende. Dat gebeurt aan de hand van informatie uit vele bronnen. Vanaf eind 1996 zijn er meer dan 2.000 streektaalartiesten en -groepen vastgelegd. Een aantal om even stil bij te blijven staan. Zeker omdat anderhalf jaar geleden de teller nog maar 1.500 aanwees. De belangrijkste gegevens van de artiesten zijn aangegeven, evenals discografie en internetlink. Persartikelen lichten de informatie op deze on line-encyclopedie verder toe.

Tweeduizendste
In de afgelopen week is dus de tweeduizendste streektaalgroep geregistreerd. Zoals gemeld, betreft het het streektaalkoor 'Ons Genoegen' uit Oldeholtpade, dat zingt in het Stellingwerfs. De teller loopt echter gewoon door. Andere artiesten en groepen staan alweer in de wachtrij om geregistreerd te worden. De stand per provincie is op dit moment: Limburg 795 zangers - groepen; 39,9%; Friesland 395 zangers - groepen 19,8%; Noord-Brabant 265 zangers - groepen 13,3%; Groningen 170 zangers-groepen 7,4%; Gelderland 102 zangers - groepen 5,1%; Drenthe 87 zangers - groepen 4,4%; Overijssel 86 zangers - 4,3%; Zeeland 62 - 3,1%; Noord-Holland 28 zangers - groepen 1,4%; Zuid-Holland 16 - 0,8%; Utrecht vijf zangers- groepen 0,3%; Flevoland twee zangers - groepen 0,1%.
Alle artiesten, die vanaf 1950 met deze zangvorm bezig waren, worden op de site geregistreerd. Sommige artiesten zijn al sinds dat jaar actief. Anderen passeren als muzikale eendagsvliegen: Maar allen hebben ze één ding gemeen: zij zingen in de streektaal. Nadere informatie: Joop van den Bremen, Bizetlaan 9, 4384 KP Vlissingen, tel. 0118 - 470394.

terug naar Gemengd koor "Ons Genoegen"

Deze pagina is bijgewerkt op