Friesch Dagblad op het web

Lastig kiezen tijdens dertigste Tsjoch-editie

HESSEL FLUITMAN

Bij de dertigste editie van folkfestival Tsjoch afgelopen weekend in de Lawei in Drachten, werd grootser uitgepakt dan voorgaande jaren. Dankzij het nieuwe theatercafé was er een extra speelruimte en doordat in de kleedkamers kinderen konden kennismaken met muziekinstrumenten, was ook dat een plek om met muziek bezig te zijn. In een van de kleedkamers ontstond de knallende rif van Deep Purple’s Smoke on the Water; een stimulerende activiteit.
Het middagprogramma van Tsjoch had zijn aantrekkelijke concertjes. In de grote zaal kon je genieten van Swart Wyt, het nieuwe liedjesproject van Bouke van der Woude. Verder had je The Oak and the Ash - negentiende-eeuwse liederen met luitbegeleiding - en Ja Zuster Nee Zuster. Dat bleek een aanbiddelijk toneelstukje te zijn, waarin diverse liedjes uit de beroemde televisieserie van Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt in een nieuw verhaaltje waren gevlochten. Verder werd er Iers, Schots en vooral Amerikaanse folk gespeeld door onder andere Donkey Tandem.
Een klein, maar bijzonder hoogtepunt in het begin van de avond was het optreden van gitarist Rob Rader, voor slechts een mens of acht. Zijn bijzondere complexe gitaarspel deed je alles om je heen vergeten. Meteen daarop kon je in de Kleine Zaal een volgend hoogtepunt meemaken: Souldada, met gitarist Herman Woltman en zangeres Janna Koussios. Elke song - met deels Friese teksten - werd als een kleinood met veel zorg en aandacht neergezet. Samen met cellist Carel van Leeuwen en bassist Johan Keus zetten ze een schitterende set met veertig minuten muziek in de wereld. Je vergat gewoon dat in de grote zaal Ankie van der Meer en Nanne Kalma optraden. Die zaal en het balkon stroomden daarna trouwens weer helemaal vol voor het optreden van de Fjouwer Troubadours. De leden van dit kwartet staan individueel al garant voor een volle zaal.

Jeugdig talent
Onder de paraplu van Tsjoch is Gerard Nijborg druk bezig om aanstormend jeugdig talent podiumervaring te geven. Bij Kalis Plus bijvoorbeeld kon je een bijzonder samenwerkingsproject meemaken tussen de folkrock- en feestband Kalis en de wereldmuziekgroep van De Meldij, onder leiding van Hotze Jelsma. Ook bij zijn groep Gerard & Compagnie kon je ’s middags al zien en horen dat er jonge muzikanten op het podium stonden.
Tegen het einde van de avond ontstond er voor de luisteraar een probleem, want waar naartoe te gaan? Vier, vijf groepen streden om de terechte aandacht. Mijn keuze viel op de Fries historische gebeurtenis: het concert van Farmers Union in de grote zaal. Drie belangrijke muzikanten die voor zichzelf elk een onvervangbare plek in de Friese folkrockscene hebben gecreëerd: Nanne Kalma, Piet Kok en Sido Martens. En zangeres Lidwien Schaper. Het gemak waarmee de oude nummers weer werden gebracht, spreekt voor het grote muzikale vakmanschap van deze muzikanten.
De jubileumeditie van Tsjoch werd feestelijk afgesloten met een optreden van Captain Gumbo, die een vrolijke mix van cajun en Zydeco brachten.

Festival: Tsjoch
Plaats: De Lawei, Drachten
Belangstelling: circa 1500 bezoekers

terug naar Tsjoch

Deze pagina is bijgewerkt op