Leeuwarder Courant op het web

Van Wieren mikt op titel
‘beste dialectband’

LEEUWARDEN – De Friese rockband Van Wieren reist zaterdag 27 december naar Zeeland, om daar mee te doen aan de eerste editie van het festival Dialectpop. Uit 120 aanmeldingen heeft een vakjury de beste act per provincie geselecteerd. Van Wieren zond beeld- en geluidsmateriaal in, waaronder de clip van ‘Kld fjoer’, en kwam als beste Friese act uit de bus. De band doet nu een gooi naar de titel ‘beste dialectact 2008’.
Van Wieren is ontstaan uit de Engelstalige rockband Thin Air. Onder de naam Van Wieren won de formatie in 2005 het Friese songfestival Liet, met het nummer ‘Nim dyn tiid’. Een jaar later mocht men deelnemen aan Liet Ynternasjonaal in Zweden. Ze eindigden daar in de middenmoot. Als pure rockband was Van Wieren enigszins een vreemde in de bijt tussen de meer folkloristisch getinte groepen. ,,Wat dat oangiet tink ik dat it yn Seeln in earliker fergelyk wze sil’’, verwacht zanger Robbie van Wieren. Aan dialectpop doen meer pop- en rockbands mee en er is zelfs een aparte categorie hiphop toegevoegd, omdat er uit die hoek veel aanmeldingen waren.
In Van Wieren wordt zanger Robbie bijgestaan door de gitaristen Harry van Wieren en Jan Sybren Kingma, basgitarist Edwin Smith en drummer Minne Aartsma. Een bus met zo’n vijftig fans rijdt volgende week mee naar Zeeland, en ook de Praatpeal van de campagne ‘Praat mar Frysk’ (waarin korte commentaren in het Fries op filmpjes worden vastgelegd) gaat mee, net als de ‘opblaasttsjes’ van Doutzen Kroes. ,,Doe’t op s site stie dat wy meidwaan soene oan Dialectpop, krigen wy fuort allegear reaksjes: ‘It Frysk is in taal, hear!’. Ja, fansels, mar dat festival hjit no ienris sa, dr meitsje wy gjin punt fan’’, aldus Robbie van Wieren.
Aan het optreden in het Fries zitten twee kanten, is zijn ervaring. ,,Oant no ta hat it foar s echt in pree west’’, zegt de zanger. ,,It hat in soad publisiteit opsmiten. Meiwurkje oan ‘Praat mar Frysk’-kampanje, omtinken op de Omrop en yn de krante. It Frysk hat s in hiel soad brocht. Mar wy fernimme wol dat it by platemaatskippijen ek in oare kant hat. De iene fynt it hiel goed dat wy dit dogge, de oar fynt it te beheind.’’ Tot nu toe heeft Van Wieren alleen Friestalige nummers uitgebracht, maar er zijn plannen om daarnaast ook Nederlandstalig te gaan zingen.
Dialectpop wordt gehouden in Heinkenszand, bij sporthal De Stenge, waar een grote festivaltent verrijst. Daar treden naast de deelnemers ook andere bekende artiesten op, waaronder de Band Zonder Banaan, De Richards en Syb van der Ploeg en band. ,,Syb kin moai s foarprogramma dwaan’’, lacht Van Wieren. Alle deelnemers spelen een set van drie kwartier. Van Wieren staat om zes uur geprogrammeerd en barst dan los met ‘Kldfjoer’. De set telt elf of twaalf nummers en eindigt met ‘Ien’, de Friese versie van ‘One’ van U2. Een vakjury kiest uiteindelijk de beste dialectact.
De organisatoren Kees Wondergem en Ron de Vos, zelf muzikanten, hebben al jaren ervaringen met Zeeuwse dialectfestivals. Voor hun sprong naar een landelijk festival hebben ze subsidie losgepeuterd bij drie provincies en enkele gemeenten. Ze hopen er een jaarlijks evenement van te maken. De volgende editie staat al vast: die komt er in de zomer van 2009 in Noord-Brabant.

terug naar Van Wieren

Deze pagina is bijgewerkt op