Leeuwarder Courant op het web

MIJN NAAM IS

JAN DE VRIES

Jan de Vries, wie kent hem niet? Maar wil weten of de man met de alledaagse naam ook een doorsnee figuur is en zoekt hem op. Onze fotograaf Jan de Vries zet ze op de kiek. Deze week: Feetwarmer Jan de Vries uit Oude Bildtzijl.

Het succes overrompelde 'm, grijnst zanger/liedschrijver Jan de Vries (48) uit Oude Bildtzijl. In september trad hij voor het eerst naar buiten met zijn eigen nummers. Stond hij met zijn gitaar op het podium bij het Tsjoch-festival in Drachten, raakte hij de luisteraars zo dat hij prompt de publieksprijs won.
Sindsdien gaat het hard met zijn solocarričre, is de muzikant ineens te zien en te horen op radio en televisie. En dat, haalt hij zijn schouders op, terwijl hij thuis net in een dikke verbouwing zit.
„Luisterversjes" schrijft Jan de Vries in zijn huis aan de dijk in Ouwe Syl. Hij wil de ziel van mensen raken, herkenning oproepen. Ze gaan over zijn lief en leed en soms dat van anderen. Over enge Swarte Anne bijvoorbeeld, die hem als kind in Sint Jacobiparochie zo'n angst aanjoeg. Swarte Anne kan overal wonen.
Hij schreef ook een (prachtig!) slaapliedje voor dochter Jente (2). Mem Aletta en Jente stonden eens in de zaal toen hij het speelde. Dat was aan het einde van de tweede set, dus Jente was moe. „Sluit nou maar je oogjes, ga maar lekker slapen", zong heit. Zijn dochter met de engelachtige krullen brulde. Om dat soort dingen kan Jan de Vries dus smakelijk lachen. Daar tegen de zeedijk nemen ze de dingen niet zo zwaar.
Jan de Vries speelt ook bij De Feetwarmers. Het folkachtige feestorkestje uit het Bildt bestaat volgend jaar twintig jaar. Een opgewekt „soatsy ongeregeld" is het nog altijd. In de eerste plaats wilden ze zelf altijd een „avondsje furt." Als de mensen de muziek mooi vonden was dat leuk meegenomen. Zijn muzikale carričre bestaat vooral uit de liefde voor muziek. Illusies over groots doorbreken koestert hij niet. Hij verlangt er ook niet naar. Het werk op het reclamebureau in Drachten, Aletta, Jente en het monumentale huis in Ouwe-Syl zijn er al.
Een cd met zijn eigen nummers zou hij wel mooi vinden. Staat er voor het eerst Jan de Vries op de hoes. Da's een artiestennaam van niks, grapten zijn collega's. Die kwamen aanzetten met 'Jan Kazan' en 'Jan Boesgroen'. Maar dat gaat dus niet door. Jan de Vries is best genoeg.

RIXT OENEMA

Bent u of kent u een Jan de Vries? Mail maar@lc.nl.

terug naar Jan de Vries

Deze pagina is bijgewerkt op