Leeuwarder Courant op het web

Troubadours trekken volle Prinsentuin

Door Sietse de Vries

LEEUWARDEN - Een troubadour roept bij de gemiddelde muziekliefhebber beelden op van een gezellig café met een knapperend houtvuur waar een zanger zijn publiek van hooguit enkele tientallen luisteraars vermaakt met zijn muzikale mijmeringen over de liefde en de schoonheid van het bestaan. Dat het ook anders kan bleek gistermiddag in de Leeuwarder Prinsentuin op De Dag van de Troubadour. Er kwam zelfs een politieagent aan te pas om de door het publiek veroorzaakte verkeersstroom in goede banen te leiden. Wat doorgaat voor het intiemste genre in de muziek bezorgde café De Koperen Tuin de drukste dag van het jaar.

De mooiste optredens zijn voor Piter Wilkens nog altijd de kleine concertjes voor een publiek van twintig man, als hij de liedjes kan zingen die hij zelden speelt omdat ze zoveel van de concentratie van de luisteraars vergen. Maar hij weet ook hoe hij een volle Prinsentuin moet bespelen. 'De bealch fol drank', 'Hinky Kola' en 'De knoopkes' zijn zo vaak op Omrop Fryslân gedraaid, dat het bijna meezingers zijn geworden. Succes verzekerd.
Pechvogel was Doede Bleeker. Als openingsact trad hij sowieso voor een kleiner publiek op dan zijn later geprogrammeerde colega's, en het regende nog ook. Hij sloeg zich er dapper doorheen. Dat gold ook voor de andere Friese deelnemers. Doede Veeman en Jaap Louwes speelden op safe met bekend repertoire. Ernst Langhout heeft de smaak van het Fries te pakken gekregen en hoopt eind dit jaar zijn eerste cd in zijn moedertaal uit te brengen. Hij wilde 'All along the watchtower' van Bob Dylan in het Engels zingen, maar toen iemand uit het publiek om 'noch in Frysk ferske' riep, bleek ook daarvan een Friese versie te bestaan.
Daarnaast traden ook nog op Piet Kok, het Groninger damesduo Ygdrassil, Ad van der Veen, Arthur Ebeling en de Amerikaanse Pat Mears. Tussendoor toonden op het open podium, halverwege de muziekkoepel en De Koperen Tuin, acht beginnende zangers hun kunnen. Een van hen kwam uit Dordrecht, de rest uit Friesland. Er werd gecoverd, maar er werden ook eigen liedjes gezongen over de meest uiteenlopende onderwerpen, van opdringerige dames in je bed tot megaparken.
Niemand had er op gerekend dat al die eenlingen met hun gitaartjes zoveel publiek zouden trekken. Theo Douma, uitbater van De Koperen Tuin, schatte dat er tweeduizend mensen waren geweest. Voor Arina van Dijk van Shifting Time, die de dag samen met De Koperen Tuin had georganiseerd, staat vast dat het een jaarlijks evenement gaat worden. Het probleem is dat ze bijna alle grote namen in Friesland in een keer heeft opgebruikt. „Waarschijnlijk halen we volgend jaar meer zangers uit het buitenland, het liefst uit Zuid-Europa, waar de troubadourstraditie ook vandaan komt."



Deze pagina is bijgewerkt op