De Stentor op het web

'Klunzige act' bleek per ongeluk
de gouden formule van Boh Foi Toch

Tien jaar succes met deuntjes

Van een onzer verslaggevers

DOETINCHEM -"Eigenlijk is het niet eerlijk. Er zijn zoveel goede muzikanten waarvan je nooit iets hoort, terwijl ik maar wat aan het pielen ben." En toch is de Achterhoekse band Boh Foi Toch in tien jaar tijd uitgegroeid tot een begrip. "Deuntjes zijn het", zegt voorman Hans Keuper, over de nummers van de groep, "en het liefst zo simpel mogelijk." En dan zijn er natuurlijk de dialect-teksten. "Maar ook daar gaat het niet om", vindt hij. "Het zijn de verhaaltjes in de teksten. Het oor staat gewoon beter naar het dialect."

Vorige week zaterdag was het precies tien jaar geleden dat de groep voor het eerst van zich liet horen. Het debuutoptreden vond plaats op 1 januari 1990 in Zaal Concordia in Hengelo tijdens het Achterhoek Gala. "We hadden precies vijf nummers", herinnert Hans Keuper zich, "dus toen er gevraagd werd om een toegift hadden we een probleem."
Voor bassist Willem te Molder was dat eerste optreden niets minder dan een openbaring: "Ik had al in allerlei bandje, gespeeld, maar dit was het eerste optreden waarmee ik ook daadwerkelijk geld verdiende. Daarvoor was het altijd een kratje bier of een paar consumptiebonnen."
Ook muzikaal was de start van Boh Foi Toch voor de muzikanten - naast Keuper en Te Molder de later door Han Mali vervangen drummer Jan Manschot en gitarist Ferdi Jolij - een openbaring. Keuper: "Ik speel harmonica, dus het was al snel bepaald dat het de richting van cajun en zydeco op moest." Te Molder: "Ik wist absoluut niet wat dat was. Toen ik voor de eerste keer hoorde: we gaan cajun spelen, dacht ik wat is dat dan?"
De bandleden vonden in de beginperiode dat zingen in het dialect een zeker risico met zich meebracht. "In het begin moesten we echt oppassen dat we niet als een tweede Normaal werden gezien", zegt Keuper.
"Niet dat ik ook maar iets op die band tegen heb, maar wij doen iets heel anders. Als bij een optreden mensen begonnen te schreeuwen en met bier te gooien werden we ook echt kwaad. Te begrijpen is het wel, want er waren ook veel mensen benieuwd naar de band waarin Ferdi en Jan weer voor het eerst sinds Normaal samenspeelden."

Dienstbaarheid
Vanaf het eerste begin heeft Boh Foi Toch een duidelijk beeld gehad van het publiek waarvoor ze wilde optreden. "Dienstbaarheid aan het publiek, daar gaat het ons om", zegt Keuper, "want het is natuurlijk artistiek gezien wel leuk dat je op een podium op de voorgrond kunt treden, maar de wisselwerking: met het publiek blijft het allerbelangrijkste. Daarom hebben we ons in het begin ook afgevraagd: waar spelen we voor'? En we kwamen uit bij de groep mensen die de disco zijn ontgroeid en te jong zijn voor vijftig-plusfeesten.
Het is dan ook niet zo vreemd dat in de beginjaren de optredens vooral in de vorm van koffieconcerten werden gegeven. Daarbij deed Keuper tussendoor een solo-act. "Het was eigenlijk een theatertournee avant la lettre", zegt Te Molder. Langzaamaan begon de aanhang van de band echter zo te groeien dat Boh Foi Toch te groot werd voor de kleine zaaltjes. Daarmee veranderde ook langzaam de muziek. "Ik speel zelf graag dingen als polka's en walsen. Eén van de aspiraties die ik had toen we met Boh Foi Toch begonnen was hoe ik deze soorten muziek in een band kwijt kon."

Alles zelf
Boh Foi Toch doet alles in eigen beheer. Een platenmaatschappij of managementbureau komen er dus niet aan te pas. Werken in eigen beheer betekent bijna automatisch dat je nooit een hit scoort of met een cd in de top 50 terechtkomt, maar toch mag Boh Foi Toch bepaald niet klagen over de verkoop. "Eén van de hoogtepunten in tien jaar Boh Foi Toch is voor mij nog steeds de geweldige respons op onze eerste cd", zegt Te Molder. "Ik was zo trots toen ik op een gegeven moment aan vrienden kon vertellen dat we er drieduizend hadden verkocht. Nu zijn er inmiddels zo'n 45.000 verkocht en loopt de plaat nog steeds, ongelooflijk."
In het jubileumjaar staan twee nieuwe cd's op het programma. In februari gaat de band een live-cd opnemen en verder is aan het einde van het jaar wordt een studio-cd uitgebracht. Verder geen grote festivals of mega-concerten in het feestjaar, maar terug naar vroeger. "We willen kijken of we weer een aantal van die kleine koffieconcerten kunnen doen. Verder hebben we wat optredens betreft geen grote plannen."

Dit artikel verscheen in het Deventer Dagblad
terug naar Boh Foi Toch

Deze pagina is bijgewerkt op