Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Normaal moet aan vroeger denken

WINTERSWIJK - Vijftiger Bennie Jolink kijkt met een brede grijns de zaal in. Het Verenigingsgebouw Juliana in Winterswijk is tot de nok toe gevuld met 'høkers' in alle soorten en maten. Jolinks grijns wordt nog breder en hij zegt: 'Alderbastend! Dit dut echt an vrogger denken. 't Sfeertje. Alles!' De menigte juicht.

Het is 25 jaar geleden dat Normaal begon met optreden, en wel in zaaltjes zoals Juliana. De uitspanning in Winterswijk is dan ook een mooie gelegenheid om terug te gaan in de tijd.
Zaterdagnacht kwart over tien. Buiten is het nagenoeg uitgestorven. Vrijwilligers van de volksfeestvereniging houden een oogje in het zeil, evenals agenten in burger. Voor het concert zijn vijfhonderd kaarten in omloop gebracht, vooral gekocht door inwoners van de buurtschap. Voor andere fans van de boerenrockband is geen plaats en dat zette bij een aantal 'anhangers' kwaad bloed. Via Internet werden zelfs oproepen verspreid Juliana uit woede te bestormen. Maar het is rustig in het Woold, er is geen gefrustreerde 'høker' te bekennen.
Binnen in Juliana is het dringen geblazen. Een gemêleerd gezelschap, van scholier tot bejaarde, probeert een glimp op te vangen van het kleine podium. Een aantal jochies met splinternieuwe Normaalshirtjes heeft zich naar voren gedrongen tot vlakbij de bühne. Het rode gordijn beweegt en ze stoten elkaar opgewonden aan. 'Ze komen.' Plotseling is de zaal gevuld met een keihard 'høken, høken'. Het licht dimt en de eerste plastic bekers met bier vliegen rond. Een rotje knalt. Het gordijn gaat op en daar staat het Normaal uit de begintijd: Bennie Jolink, Jan Manschot, Ferdi Jolij en Willem ter Horst. Het gejuich is oorverdovend.

Hummelo
Meteen wordt het eerste nummer snoeihard ingezet. 'Hummelo' natuurlijk, want daarmee begon Normaal vroeger altijd. In Juliana wordt 'gehøkt' dat het een lieve lust is. De jochies zijn al drijfnat van het rondvliegende bier, maar ze vinden het prachtig. Na 'Hummelo' neemt Jolink tevreden een slok uit een halve liter. 'Ik heur't al wal. Ik hoof hier neet te vroagen of jullie de nummers nog kent.' De zaal juicht andermaal. GPD

terug naar Normaal

Deze pagina is bijgewerkt op