De Stentor op het web

Normaal wil jubileum toch vieren
op 'plek waar het allemaal begon'

Van een onzer verslaggevers

LOCHEM - Ooit hadden ze er hun eerste optreden, op Hemelvaartsdag 1975. Gisteren was de Achterhoekse boerenroekgroep Normaal even weer terug in het Lochemse openluchttheater. Niet om er te spelen, maar om foto's te maken die moeten dienen als promotie-materiaal voor de nieuwe 'grote tent-toernee' en mogelijk voor de hoes van de akoestische cd die de groep later dit jaar gaat maken.

De grote tent-toernee gaat overigens ook in Lochem van start. Opnieuw op Hemelvaartsdag, dus het wordt een echt jubileumconcert. Echter niet in het openluchttheater, want deze accommodatie waar slechts een paar duizend man in kan, is de groep al lang ontgroeid. De tent wordt opgebouwd op een terrein buiten Lochem, naast het Twenthekanaal. Een aantal oud-leden van Normaal zal dan optreden als gast-muzikant. En in ieder geval is Alan Gascoigne (de Gaspiepe) er weer bij. Na het vertrek van Paul Kemper heeft hij zijn oude plaats in de groep weer teruggekregen.
Toch wil Normaal het 25-jarig bestaan vieren op de plek waar het voor de boerenrockers allemaal begon. De groep is daarom van plan op vrijdag 2 juni, een dag na het officiŽle jubileumconcert, in De Zandkoele een akoestisch concert geven voor 'een beperkt aantal fans'. Manager Dick van Berkwm heeft hiervoor gisteren de medewerking gevraagd van het bestuur van de Stichting Openluchttheater Lochem (STOL). Dit staat weliswaar positief ten opzichte van het idee, maar houdt nog een flinke slag om de arm. Niet alleen is het de vraag of voor een dergelijk evenement nog op zo korte termijn vergunning kan worden verkregen, ook wil het STOL-bestuur de Stichting Lochem Promotie niet in de wielen rijden. In dezelfde week hebben in Lochem namelijk ook de Keidagen plaats, met diverse activiteiten op het gebied van (pop)muziek.
Als het concert op 2 juni doorgaat zal het in ieder geval een relatief rustig gebeuren worden, zegt Van Berkum. Ten eerste omdat het gaat om een akoestisch (dus niet versterkt) concert. Maar ook omdat het aantal bezoekers beperkt zal worden. "We denken eraan de kaarten zelf te gaan verkopen aan hooguit tweeduizend fans van het eerste uur. Ze komen dus niet in de vrije verkoop."
Op Hemelvaartsdag 1975 trad Normaal voor het eerst op tijdens het destijds befaamde Lochem Pop-festival. In een iets andere bezetting dan de huidige overigens. Bennie Jolink, al een kwart eeuw het 'gezicht' van Normaal, was er natuurlijk bij. En ook Jan Kolkman, de gitarist die slechts het 'allereerste begin' meemaakte en pas vele jaren later in de groep terugkeerde. Willem Terhorst (Wimke van Diene) was er ook, maar hij stond in het publiek. "Toen had ik nooit kunnen denken dat ik hier 25 later nog als artiest zou terugkomen' , zei hij gistermiddag, toen in De Zandkoele een fotoreportage van de groep werd gemaakt.

Dit artikel verscheen in het Deventer Dagblad
terug naar Normaal

Deze pagina is bijgewerkt op