De Gelderlander op het web

Kennèh viert feest met inspiratiebron

Door MARCEL HUT

Muziek maken staat dezer dagen gelijk aan topsport bedrijven. In de oefenruimte van de Didamse band Kennèh moeten de biertjes en het fris in de koelkast de hitte enigszins draaglijk maken. Maar als de band deze dinsdagavond het eerste nummer van de repetitie inzet, staan de zweetdruppels binnen no - time op de voorhoofden van de bandleden.

Niet zo gek ook, voor een band die van de toeschouwers bij concerten verwacht dat ze helemaal uit hun dak gaan. Want feest maken, een sfeertje neerzetten; daar is het Kennèh om te doen. De dadendrang van de groep resulteert op 11 oktober in de eerste editie van een eigen popfestival. Dan houdt de band in de Didamse markthal het evenement Kennèhpop. Zelf staat de band daar uiteraard op het podium, als hoofdact is Rowwen Hèze vastgelegd, dé inspiratiebron van Kennèh.
Wie naar de muziek van Kennèh luistert hoort overduidelijk Rowwen Hèze en Boh Foi Toch voorbijkomen. Een alomtegenwoordige accordeon, opzwepende polka-ritmes en teksten over het leven op het platteland. Toch voert het te ver om Kennèh alleen maar als een kloon van de twee bands te bestempelen. "Het zijn grote inspiratiebronnen, maar muzikaal proberen we er wel enigszins van af te wijken. We willen het niet te standaard maken", zegt zanger/accordeonist Gwendo Jansen.
De polka-drums leggen de bands in dit genre echter de nodige beperkingen op. "Een polka-ritme is een polka-ritme. Daar kun je niets aan veranderen. Ik heb me wel eens in die ouderwetse Poolse polka's verdiept, maar daar kunnen we dan ook weer niets mee. Dat staat te ver van ons af." Het loslaten van de polka is voor Gwendo echter helemaal geen optie: "Het heeft wat. Wat dat dan is? Dat is moeilijk te beschrijven. Er zit in ieder geval feest in. Het maakt iets los bij jong en oud. Vaak zie je dat bepaalde groepjes in het publiek in het begin maar een beetje staan te kijken, om even later in polonaise door de tent te lopen. Het maakt wat los, zeker als je een paar biertjes op hebt."
Zoekt de band muzikaal zoveel mogelijk de tussenweg, tekstueel kijkt Gwendo vooral simpelweg om zich heen. Flarden van gesprekken, rare gebeurtenissen, dagelijkse dingen, bijna alles kan bij hem in een tekst veranderen, als hij er maar een gevoel bij heeft. "Maar het moet op zijn minst wel echt kunnen gebeuren. Ik vind het te makkelijk om zo maar wat te verzinnen, dat kan iedereen." En dat de teksten in het Achterhoeks dialect zijn geschreven, daar heeft hij nooit bij stilgestaan. "Dat ging nu eenmaal zo vanaf het begin."
De eerste editie van Kennèhpop in oktober is een direct uitvloeisel van een van de teksten van Gwendo. Op de in april uitgebracht cd 't Veurjoar' zorgde het nummer 'Diem veur gezien' voor nogal wat commotie. In het nummer schetst Gwendo een niet echt positief beeld van Didam. Er is nooit wat te doen, er speelt nooit eens een leuke band en dus wordt het tijd om het in Didam maar voor gezien te houden. "Dat nummer lokte nogal wat discussie uit. 'Doe het dan zelf', werd er gezegd. En toen we het daar een keer over hadden met Ans en Mart Polman van onze stamkroeg café Marktzicht, zeiden zij meteen: 'doe maar, waarom zou het niet lukken'."
Als het aan de jongens van Kennèh ligt wordt het festival een jaarlijks festijn. "Ik ben niet bang dat het niet vol komt. Het moet gaan lukken. Rowwen Hèze blijft toch iets speciaals."
Op je eerste eigen festival meteen je grote inspiratiebron uitnodigen, dat moet toch iets bijzonders zijn. Gaan Kennèh en Rowwen Hèze wellicht gezamnelijk wat moois doen op het podium? "Dat denk ik niet", zegt Gwendo. "Die jongens zijn tegenwoordig toch wat serieuzer dan een paar jaar geleden. Voor hen is het meer werk geworden, voor ons is het gewoon lekker feesten."
Kaarten zijn in de voorverkoop vanaf 30 augustus verkrijgbaar bij onder meer café Marktzicht, bij cd-shop Discodancer in Zevenaar en café De Papegaai in Loil. Zie voor meer informatie:. www.kenneh.nl

terug naar Kennèh

Deze pagina is bijgewerkt op