Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Zo lang als het fysiek mogelijk is,
blijven we høken

Normaal: dertig jaar boerenpunk

Hemelvaartsdag 1975. Een groepje boeren uit de Achterhoek betreedt het podium in Lochem. Een nummer wordt ingezet, het begint rustig. Maar al snel wordt het tempo sneller.
Dan grijpt Bennie Jolink de microfoon en zingt een zin in dialect. „Toen ging er een schok door het publiek heen, dit hadden ze nog nooit gehoord." En zo is Normaal dertig jaar geleden geboren.
„Wij waren punk avant la lettre. Vroeger werden we boos als iemand zei dat we punk muziek maakten, maar eigenlijk was het wel zo." Punk werd volgens de bandleden geassocieerd met de stad en dat was nou juist waar Normaal niet van hield. Jolink, nu 58 jaar, was beeldend kunstenaar, maar dat beroep trok hem niet meer. „Ik was overal op uitgekeken: Ik wilde terug naar het platteland, begon weer klompen te dragen en Achterhoeks te praten." Een van de meest gebruikte zinnen van Jolink in die tijd was 'Doe maar normaal'.
Normaal was de reputatie van de band echter niet te noemen. Ze stonden bekend als ruig en wild. Dat kwam voornamelijk door een 'incident' in de beginperiode bij het programma Top-Pop. „Er was praktisch niets aan de hand, maar het is door de pers gigantisch opgeblazen." In de kleedruimte waren volgens Jolink een paar kleine dingen gesneuveld, maar het werd in de media beschreven alsof de band de hele ruimte kort en klein had geslagen.
De concerten van Normaal staan bekend om de hoeveelheid bier die er doorheen gaat. „Dat bier gooien is per ongeluk ontstaan. Tijdens de opnames van onze clip Ali vond de regisseur het iets te braaf. We gingen toen met bier gooien en dat is nooit meer opgehouden."
Dieptepunten de afgelopen dertig jaar waren volgens Jolink mensen die hem hebben bedonderd. „Tot twee keer toe is er geld verdwenen. En dan niet een beetje, maar miljoenen.' In 1986 bleek dat we elf jaar lang als een gek hebben opgetreden, maar overbleven met een schuld van 4 ton." In 1996 dreigde volgens Jolink hetzelfde te gebeuren, weer was er geld verdwenen. „Dat heeft me echt depressief gemaakt."
Hoogtepunten waren er gelukkig ook genoeg. „De hit Oerend Hard is natuurlijk onze landelijke doorbraak geweest. Mijn leven is daardoor echt veranderd."

Theater
De theatershows waarmee Normaal inmiddels het vijfde seizoen ingaat; noemt Jolink ook fantastisch. „Daar ligt de toekomst." Daarmee wil de zanger niet zeggen dat hij niet meer in feesttenten wil optreden. „Zo lang als het fysiek mogelijk is, blijven we høken (feesten)." Het theater noemt hij uitdagender: „Het is veel moeilijker. Ieder foutje is te horen." Het repertoire is in een theater dan ook compleet anders. „Behalve feestnummers schrijven en zingen we ook veel ballades en meer gevoelige nummers. Die spelen we in het theater." De bezetting is dan ook anders. Normaal werkt met een zomerbezetting, dat zijn de originele bandleden van het begin. Daarmee worden de feesten afgegaan. In de winter speelt de band met andere leden die mee gaan met de theatertoer.
Tijdens het 30-jarig jubileum op 5 mei in Lochem zijn beide bezettingen samen. ANP

terug naar Normaal

Deze pagina is bijgewerkt op