De Stentor op het web

Buitendag overbrugt kloof stad en platteland

door JENNY POLMAN

VIERAKKER/WICHMOND - Met een Buitendag zoals morgen op hun bedrijf annex boerderijwinkel Den4Akker wordt gehouden, streven Herman en Mirjam Eskes er vooral naar de kloof tussen stad en platteland te verkleinen. ‘Boeren, burgers en buitenlui samen rond ťťn tafel, dat is ons streven’, zegt de niet van idealen gespeende Eskes.

‘Of hier morgen nou duizend of 2000 man komen, daar redden we ons wel mee. Maar dit is wat ik me hier van voorstel: mensen die gezellig op het terras iets drinken of proeven, genieten van de rust en de stilte hier en de fraaie natuur, en ondertussen even een kijkje nemen op het bedrijf of in de winkel.’ Het echtpaar Eskes wordt dan ook meer gedreven door ideŽle dan door commerciŽle motieven bij de organisatie van de eerste Buitendag, die in de plaats komt van de eerder gehouden open aspergedagen en de streekproductenmarkt. ‘Ik wil een breder en diverser aanbod kunnen leveren.’
Tijdens het gesprek nog gaat de telefoon: een installatiebedrijf wil graag aan het evenement deelnemen en zijn bubbelbaden presenteren. Eskes houdt de boot af: ‘Zoiets hoort hier niet, dat heeft niets met het buitengebeuren of het platteland te maken.’
Geen bubbelbaden dus, morgen op de Buitendag, maar wat dan wel? Natuurlijk staan er kraampjes van de bedrijven uit de regio die hun ambachtelijke producten aan de boerderijwinkel leveren, waaronder de Larense kaas- en zuivelboerderij Pasop, de Klarenbeekse molen De Hoop en de geitenboerderij uit Winterswijk. Wijnhandel Pure Taste uit Zutphen laat wijnen proeven (ook biologische), restaurant ‘t Olde Lettink levert een kok die van alles maakt met asperges en er is volop boerderij-ijs te koop.

Torenvalkenkast
Daarnaast is er een aantal beoefenaars van oude ambachten, waaronder een stoelenmatter, een bloemschikster, een imker en een bijenkorfvlechter. Verder presenteert zich de agrarische natuurvereniging ‘t Onderholt, die de kikkerpoel bij Den4Akker heeft aangelegd en ook heeft gezorgd dat daar een torenvalkenkast kwam te hangen. ‘Drie dagen nadat die was opgehangen hadden de valken er al een nest in.’ Willy Berendsen uit Vorden laat zien hoe hij wijn maakt van producten uit de omgeving, waaronder Eskes’ eigen rabarber, kersen en aardbeien.
Ook zijn er allerlei omlijstende activiteiten. Kinderen kunnen een polyester koe en kalf beschilderen, die Eskes heeft aangeschaft in het kader van het koeienproject van kinderboerderij Strubbert uit Laren. Daarnaast zijn er spelletjes zoals spijkerslaan en boerengolf. Voor muziek zorgt de Warnsveldse dialectband Op Drift. ‘Die muziek past hier het leukste bij.’ De band treedt akoestisch op, vanaf een uur of half twee.
Bezoekers worden ook verwezen naar het St. Ludgerusgebouw, waar schilderijen zijn te zien van zes kunstenaars, onder wie twee uit Rusland. Dit gebouw bevindt zich op loopafstand van het bedrijf van Herman en Mirjam Eskes. De beheerders van dit gebouw, het echtpaar Bakker, verzorgt zondag ook hapjes en drankjes bij Den4Akker.

Houtoven
Eskes bouwde enige tijd geleden zelf een ouderwetse houtoven op zijn erf, waarop hij vorig jaar tijdens de streekproductenmarkt pizza’s bakte. Deze keer doet hij dat niet.
‘Het is wel heel leuk, maar ik wil zondag in de eerste plaats gastheer zijn en beschikbaar zijn voor het publiek. Misschien volgend jaar, als we vijf jaar bestaan.’ De buitendag duurt van elf tot vijf uur.

terug naar Op Drift

Deze pagina is bijgewerkt op