De Gelderlander op het web

Tegen de Betuweroute en tegen Ali B.

Door JOOST ARIAANS

Dick van Altena, 48 jaar, heeft een nieuwe cd gemaakt. Die staat vol met liedjes in het Over-Betuws dialect. 'Snw ien mien Hart' is een liefdesverklaring aan de Betuwe en een protest tegen alles dat en iedereen die het gebied bedreigt.

Hij houdt van de Betuwe. Van Oosterhout, waar hij is geboren. Oosterhout, dorp tegen de stad. Dick van Altena is geen gewone dorpeling. Dat ben je niet als je 48 bent en een lange paardenstaart draagt. Dat ben je niet als je professioneel muzikant bent. Dat ben je niet als je in een countryband speelt n een kinderkoor leidt. Dat ben je niet als je een liedjesschrijver bent met een flinke hit op je naam.
Dick van Altena, getrouwd, twee dochters, is professioneel muzikant. Hij is bandleider van The Major Dundee Band, zanger, liedjesschrijver, begeleider van het Oosterhouts kinderkoor Kikol, gitaarleraar.
Al snel wordt het een jonge Dick van Altena, na de mavo en de meao, duidelijk dat een normale baan niets voor hem is. „ Ik heb op kantoor gewerkt. Saai. Zo verschrikkelijk saai.”
Dat heeft hij nou ook met school, niet doorheen te komen. Maar goed dat er muziek is.
„Ik ben met gitaar spelen begonnen toen ik dertien, veertien jaar was. Het coveren van liedjes vond ik al snel niks. Dat kon iedereen. Ik vond het veel leuker om zelf iets te bedenken.”
Van Altena wordt lid van Buma/ Stemra, de auteursrechtenorganisatie voor componisten en tekstdichters. „ Mijn vader moest zijn handtekening zetten, omdat ik minderjarig was.” Een hit heeft hij nog niet, maar zijn liedjes zijn in ieder geval beschermd.
In 1977 volgt het eerste succes, met de door Van Altena opgerichte The Major Dundee Band, een countrygroep. Bij platenmaatschappij Telstar wordt de single The Longer The Distance opgenomen, die in de Top- 40 belandt.
In de jaren die volgen, boekt de band successen in de countrywereld. Major Dundee wordt band van het jaar, de liedjes van Van Altena song van het jaar en de Oosterhouter zelf zanger van het jaar.
„In onze hoogtijdagen verkochten we tienduizend cd’s. De verkoop ligt nu op z’n gat. Als je er twee- tot drieduizend verkoopt, mag je de handen dichtknijpen.
De rest wordt gedownload. Mensen komen zelfs met een gekopieerde cd naar ons toe en vragen of we onze handtekening erop willen zetten.”
1990 is een topjaar. Dankzij Suzie. H Suzie, de bui is over Kijk de lucht wordt al weer blauw Maar laten we nog wat blijven Ik vind het heerlijk hier met jou. Hij schrijft het liedje voor de zingende vrachtwagen chauffeur Henk Wijngaard, die er jaren na Met de Vlam in de pijp een come-backhit mee scoort. Van Altena’s kantoorwerk, dat hij als bijbaan verricht, is vanaf dat moment verleden tijd. Hij is voortaan fulltime artiest. „ Ik heb later mijn dochter Suzie genoemd, naar het liedje.”
Zijn tweede dochter heet Rosie, ook naar een nummer dat hij schreef voor Wijngaard. „Dat nummer ging weer over Suzie.”
De Oosterhouter is nog steeds gelukkig dat hij zich als tiener bij Buma/ Stemra aansloot. „Een hit is kassa. Iedere keer dat een nummer op radio of tv komt, wordt er door Buma/ Stemra uitgekeerd.
Het is altijd weer spannend als de afrekeningen komen. Een hit kan lang nasudderen.”
De singer-songwriter rekent met zijn laatste album Snw ien mien Hart, in het Over-Betuws dialect, niet op een hit. Hij schrijft over de in zijn ogen wanstaltige Betuweroute, zingt in Welkom ien de Betuwe een protestsong tegen het oprukken van Nijmegen.
Mar oppins kwam er ’n hele hort volluk, as wispe op de sjem overal vandoan. Bouwde ’n eige stad tot hs oan de kolluk, Ik kan grus nle umd ze ’t nie verstoan. „ Mensen horen dat de liedjes puur zijn. Dat er niet zo maar wat is opgeschreven.” Hij is de ‘hedendaagse muziekrotzooi’ zat.
Rap moet het ontgelden. „Sinterklaasrijmpjes op c-niveau. Als er alleen rap en punk had bestaan, had ik nog op kantoor gezeten. Mijn kinderen roepen me altijd als ze Ali B. op tv zien. Dan liggen ze in een deuk. Ze vinden hem zelf ook niet leuk. De opvoeding is gelukkig geslaagd.”
In Dorpshuis Oosterhout is morgen om half drie een cd- presentatie.

terug naar Dick van Altena

Deze pagina is bijgewerkt op