DUIVEN POST


Oosterhoutse zanger Dick van Altena geeft op uitnodiging van De Gebroeders show in Dorpshuis.

Betuws plat valt ook
in goede aarde

Het eerste zondagse dubbelconcert in het dialect van het Groessense theatergezelschap De Gebroeders is een succes geworden. Dat zegt bandlid Wim Kruis. De Betuwse gastmuzikant Dick van Altena kreeg het Dorpshuis stil en verdiende een staande ovatie.

De Gebroeders uit Groessen hebben al regelmatig buiten de grenzen van hun dorp en van de regio opgetreden. Zo geven de Liemerse muzikanten concerten in de Betuwe, dikwijls voor zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden.
Op hun beurt hadden De Gebroeders zondag de vooral in de Betuwe populaire troubadour Dick van Altena uit Oosterhout uitgenodigd voor een optreden in het Dorpshuis in Groes-en. Liedjesschrijver Van Altena zingt in het Over-Betuws dialect. zijn streektaal.
Het optreden werd een succes, aldus Wim Kruis van De Gebroeders. Die formatie verrichte de aftrap, met de vertolking van een aantal van hun bekendste nummers. Na een half uur speeltijd en een rookpauze trad Van Altena aan. Die speelde twee sets: Volgens Kruis kreeg de muzikant uit de Betuwe de handen op elkaar. "Dick kreeg een staande ovatie. Na het applaus en de bloemen gaf hij een toegift. Het publiek bleef enthousiast. Er werden behoorlijk wat cd's verkocht "
Daaruit blijkt volgens Kruis dat de mensen gecharmeerd zijn van dialectmuziek. "Het was prachtig weer buiten, maar het Dorpshuis zat op zondagmiddag toch maar mooi vol met mensen uit Groessen, Duiven, Westervoort, Babberich, Lobith. De mensen trekken er blijkbaar graag op de fiets op uit, als ze ergens tegen een betaalbare prijs van een dialectconcert kunnen genieten."
Het Liemers dialect verschilt volgens Kruis niet zoveel van het Betuws plat. Wie het een kent, kent de andere woorden ook. "Bijvoorbeeld: ik trek de leerze aan, de laars. Dat zeggen we hier, maar ook in Bemmel en Elst." De Gebroeders en Van Altena hadden dus gezamenlijk een lied ten gehore kunnen brengen, maar deden dat niet. In plaats daarvan hadden De Gebroeders een lied van Van Altena ingestudeerd en op z'n Liemers bewerkt. "Wij staan maar in de schaduw van Dick. Die heeft natuurlijk niet voor niets hits voor Henk Wijngaard geschreven."
Van Altena zorgde ook voor ontroering, vertelt Kruis. "Een van zijn liedjes heet `Van Berlijn naar Groessen'. Dat gaat over de Berlijnse muur. Die is afgebroken en daarna in Nederland weer opgebouwd. Symbolisch dan, tussen Zevenaar en Rotterdam, aan weerszijden van de Betuwelijn die door al die dorpen en weilanden loopt. Een prachtig nummer. Dick kreeg de mensen er mee stil."
Volgens Kruis is het concert geslaagd. Het was het eerste zondagmiddagconcert voor De Gebroeders. Er was dus geen moes zoals op de populaire moes-met-ribkesavonden. "Maar het werkte wel. Het is voor herhaling vatbaar."

terug naar Gebroeders

Deze pagina is bijgewerkt op