de Volkskrant op het web

Bennie Jolink unplugged in Afghanistan

Van onze verslaggever
NoŽl van Bemmel
AMSTERDAM

De Nederlandse militairen in Uruzgan worden vandaag getrakteerd op een eerste optreden van Bennie Jolink De rocker maakt deze week een rondje langs vier kampen in Afghanistan.
Een militair van het 313 Squadron belde Jolink nadat een F-16-vlieger van die eenheid was verongelukt in Afghanistan. De zanger heeft een speciale band met het squadron dat tot voor kort in Twente was gelegerd. Hij wilde graag langskomen om de jongens een hart onder de riem te steken.
Dus kreeg Jolink dinsdag een stoel op de wekelijkse vlucht naar Afghanistan. Defensie vroeg de zanger van de popgroep Normaal alle kampen te bezoeken. ‘Eigenlijk is de veiligheidssituatie in Uruzgan nog niet geschikt voor artiesten’, zegt een woordvoerder van Defensie. ‘Maar Jolink heeft een speciale band met het squadron.’
Jolink treedt alleen en unplugged op. Hij hoopt dat de troepen uit volle borst zullen meezingen. ‘Dan valt mijn belabberde gitaar spel niet zo op’, zei hij in de vertrekhal tegen het Eindhovens Dagblad. De zanger is zaterdag al weer thuis.
Voor Nederlandse militairen bestaat geen aparte stichting die voor amusement zorgt in operatiegebieden. De Amerikanen krijgen rest & recreation (R&R) van de onafhankelijke organisatie USO, de Engelsen hebben de British Forces Foundation. Voor Nederlanders hangt veel af van toeval en inventiviteit.
Zo zong Albert West Is this the way to Amarillo in Noord-Afghanistan nadat militairen daar een filmclipje hadden gemaakt op dat lied. Freek de Jonge en Adam Curry traden op in Irak. Lee Towers zong op de Turkse luchtmachtbasis Diyarbakir, Jan Smit dook op in BosniŽ.
Bijkomend voordeel voor Defensie: veel artiesten die terugkeren zijn onder de indruk. De Jonge zwoer zijn antimilitaristische verleden af en verklaarde na terugkeer uit As Samawah dat politie en leger een noodzakelijke voorwaarde zijn voor een beschaving. Jolink zal bij terugkomst ook ‘iets positiefs’ te zullen zeggen.

terug naar Normaal

Deze pagina is bijgewerkt op