De Stentor op het web

Westerse rocker Haverkamper van het jaar

EXEL - Rock 'n roll en bier. In het weekend zijn dat de basisbehoeften voor de echte Haverkamper. Dat John van Schie (bijnaam Sjek) uit Poeldijk (Zuid-Holland) daarvoor bijna wekelijks naar de andere kant van het land moet is voor hem geen probleem.

"Ik zie elke keer wel weer waar ik beland.'' Zaterdagavond, tijdens het optreden van de Haverkampband in HCR De Exelse Molen werd hij uitgeroepen tot Haverkamper van het jaar. De dialectrockband uit het oosten van het land koos het afgelopen jaar iedere maand een Haverkamper van de maand. Via een poll op hun website bepaalden de fans wie de beste van het jaar is.
De vaste fanschare is meteen als de deuren van de Exelse horecagelegenheid opengaan al aanwezig. "Dat wordt weer mooi rocken en zoepen vanavond'', is een veelgehoorde kreet. Niet elke fan doet dat in onvervalst Achterhoeks. Er zitten rockers tussen uit Groningen, Drenthe, Overijssel en dus zelfs n uit Zuid-Holland. "De vaste kern bestaat uit vijftien twintig man. De meeste van hen zijn al wel een keer Haverkamper van de maand geweest'', vertelt Maarten Dierink (Appe) uit Aadorp bij Almelo. "Een groot deel van de fans slaapt vannacht in het hotelgedeelte van De Exelse Molen. Bij concerten waar die mogelijkheid er niet is, nemen we een caravan mee.''
Als de helden van de avond het podium betreden, stampt de hele bende naar voren. Klompen aan, een shirtje van de Haverkampband, Jovink of een andere dialectband om het lijf en dan maar headbangen met de vuist gebald richting het podium. Op de muziek van onder andere AC/DC, Thin Lizzy en Normaal zingt frontman 'Reerbek' teksten in het dialect. Nummers met titels als Stront ande knikker en Wi-j wilt sex passeren de revue.
Het is vooral de vaste groep fans die met de klompen van de vloer gaat. De bezoekers uit Exel en omgeving kijken van een afstandje toe hoe 'dat stelletje ongeregeld' tekeer gaat. "Het is niet zo druk, maar het bier stroomt lekker'', vat een jongeman de avond samen.
Tegen het eind van de avond wordt Sjek gehuldigd als Haverkamper van het jaar. Kort daarvoor was er nog een gastoptreden van Henk Wolters, de personificatie van Hendrik Haverkamp in Normaals gelijknamige nummer. Daarnaast is hij oprichter van de Haverkampband. 'Hendrik Haverkamp' liet zien dat hij het refrein van de Normaalhit nog steeds kent. " Lalalala'', galmt het door de zaal.
En Sjek, hij kent de woorden van het Jovinknummer 't Geet hier spoken ongetwijfeld. Als hij dat lied na zijn huldiging met de band meezingt, is het echter nauwelijks te verstaan. Of dat komt door zijn Westerse afkomst of de vele glazen bier laten we in het midden.

terug naar Haverkampband

Deze pagina is bijgewerkt op