De Stentor op het web

Historie Normaal gebundeld

HUMMELO/LOCHEM – De Achterhoekse band Normaal bestaat donderdag precies 35 jaar. Tijdens het jubileumsconcert in het Lochemse Openluchttheater - waar het in 1975 allemaal begon voor de boerenrockband - wordt het boek 'Ik zeg oeh..! 35 jaar deurdonderen' gepresenteerd.

In 224 pagina’s beschrijft auteur Jan Colijn de opkomst en ontwikkeling van de dialectband, die grote invloed heeft gehad op het zelfbewustzijn van de plattelandsbevolking in het algemeen en de Achterhoekse gemeenschap in het bijzonder.
Bandleider Bennie Jolink over het door hem geautoriseerde boek: ‘Er is veel over Normaal geschreven. De teneur was vaak somber. 'Ben je altijd dronken?' werd er dan gevraagd. Maar we hadden ook ontiegelijk veel lol. Die kant wordt eindelijk eens goed belicht.’
Normaal stond in 1975 ‘uit het niets’ op het jaarlijkse popfestival in het openluchttheater van Lochem. ‘Rebelse teksten in dialect. Dat was nog nooit vertoond. Normaal is daarmee de grondlegger van de dialectpop’, aldus Colijn, die de band al jaren volgt als verslaggever van de Telegraaf en als drijvende kracht achter het fanclubblad De Anhangerschapsbode'.
Het rebelse gedrag van Normaal wordt in het boek breed uitgemeten. Een gesneuvelde spiegel in de kleedkamer van Toppop, een concertverbod op Terschelling en de auto- en motorongevallen van een wild scheurende Jolink.
Toch hadden de branieschoppers ook een boodschap. In het jubileumboek belichten cabaretier Herman Finkers en Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek, de prominente rol die de band vervulde bij het bewustwordingsproces en gevoel van eigenwaarde van plattelanders.
Streektaalfunctionaris Lex Schaars van het Achterhoekse Staring Instituut zegt dat niet iedereen blij was met de voorbeeldfunctie van Normaal. ‘Er is nooit synergie geweest tussen de band en de dialectbeweging. Het taalgebruik van de band was wellicht toch iets te plastisch.’ Het speciale concert in het openluchttheater in Lochem begint donderdag om 14.30 uur. In het voorprogramma staat de vrouwenband McChicks van Tessa Boomkamp. Zij drumde en zong eerder met Normaal tijdens theateroptredens. Normaal zelf treedt op in zowel de oude als de nieuwe bezetting. In de pauze wordt het boek 'Ik zeg oeh!... 35 jaar Deurdonderen' gepresenteerd.
Zolang de voorraad strekt zijn toegangskaarten nog verkrijgbaar bij de VVV/ANWB in Lochem en donderdagmiddag aan de dagkassa, die om 13 uur open gaat.

terug naar Normaal

Deze pagina is bijgewerkt op