De Stentor op het web

'Pas 35, da's de mooiste leaftied'

LOCHEM - Naar schatting zo'n tienduizend mensen beleefden het mee, die Hemelvaartsdag 1975 in het Lochemse openluchttheater: de 'geboorte' van Normaal. Vijfduizend kwamen te laat. Als onbekend beginnend groepje stond Normaal al heel vroeg geprogrammeerd.

Normaal vierde gisteren de 35e verjaardag. Opnieuw in De Zandkuil. 'Slechts' een vijfde van het aantal mensen van toen vierde het feestje mee. In de afgelopen 35 jaar is het nodige veranderd op het gebied van (veiligheids) wet- en regelgeving. Met tweeduizend bezoekers is het openluchttheater tegenwoordig uitverkocht.
Onder die tweeduizend zullen ongetwijfeld mensen zijn geweest, die er 35 jaar geleden ook waren. Maar niet veel. Op z'n oude dag trekt Normaal een zeer gemêleerd publiek, dat minimaal drie generaties omvat. Maar grootouders, ouders en (klein)kinderen delen samen wel de passie voor recht-toe-recht-aan rock and roll in de streektaal. En dat is wat Normaal hen kan bieden. Nog steeds. Ook al mag ook Bennie Jolink zich al lang opa noemen.
Dat zou je trouwens niet zeggen, als je ze bezig ziet, de vier mannen van de (bijna) originele bezetting. Buuzen Berend, Frederik Puntdraod, Wimke van Diene en Brekk'n Jan Schampschot 'höken' op het podium nog alsof ze jonge kerels zijn.
Niet dat het publiek niet beter weet. Dat de band inmiddels al 35 jaar bestaat is bij de fans heus wel doorgedrongen. Daarom ook klinkt op een zeker moment spontaan een massaal meegebruld 'Lang zal-ie leven'. Bennie Jolink reageert verrast: "En dan te bedenken, dat wie pas 35 bint. De mooiste leaftied veur een mooi jong wief!"
Dat ook Normaal een dagje ouder is geworden komt misschien nog het best tot uiting achter het podium. Waren het vroeger jonge groupies die zich verdrongen om de jonge helden, nu zit er een gezelschap van moeders en oma's. Met een bekertje thee of koffie. Bier is 'backstage' ver te zoeken.
In de pauze wordt trouwens wel geproost met een glaasje wijn. Maar dat heeft een speciale reden. Het nieuwste boek over Normaal, geschreven door Telegraaf-journalist Jan Colijn wordt officieel gepresenteerd. Het eerste exemplaar van 'Ik zeg oeh...!, 35 jaar deurdonderen' is natuurlijk voor Bennie Jolink. Nummer twee, drie en vier voor zijn oude makkers.
'Ik zeg oeh...!' is zeker niet het eerste boek dat over de Achterhoekse boerenrockers is geschreven. Maar Bennie is er duidelijk toch weer verguld mee. Al heeft hij wat moeite zijn aandacht erbij te houden als Colijn zijn toespraakje houdt. Liever houdt hij zich bezig met een jochie (één van zijn kleinkinderen?) dat zich met de nieuwsgierigheid kinderen eigen naar voren dringt. Met een vriendelijke aai over de bol houdt Jolink het jongetje buiten het bereik van de camera's. De aandacht moet natuurlijk wel op opa gericht blijven...

terug naar Normaal

Deze pagina is bijgewerkt op