16 juli 2010
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Drie dagen muziek, motoren en heel veel bier

De VPRO doet vandaag, morgen en zondag verslag van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Marike Jager presenteert en treedt ook op bij het unieke festival.

Was ze vorige week met de VPRO-cameraploeg alvast op het terrein van de Zwarte Cross om de opbouw van het festival te filmen, bleek alles een paar dagen later ingestort door het noodweer. Presentatrice Marike Jager schrok zich afgelopen maandag rot toen ze het hoorde.
Ze had daarvoor nog bewonderend naar de megatent met die enorme spanbanden staan kijken. „We hadden het erover hoe enorm groot die tent was, er konden achtduizend mensen in. En toen lag-ie plat en viel er nog een aantal gewonden ook."
Maar, zo zegt Jager, organisator Gijs Jolink - zoon van Normaalzanger Bennie Jolink - geeft niet op. Nooit. En dus gaat het grootste motorcrossfestival van Europa ondanks een miljoen euro schade 'gewoon' door. Ruim 130.000 bezoekers worden er dit weekend verwacht in het Achterhoekse Lichtenvoorde, de bakermat van Normaal, de band die uiteraard ook deze veertiende editie van de partij is. Niet alleen de bezoekers, ook de televisiekijkers krijgen drie dagen lang motorcrossen, stunts, muziek, theater, en andersoortig spektakel voorgeschoteld.
Samen met Johannes de Boom (zanger, schrijver en kunstenaar) en Willie Wartaal (rapper), doet Marike Jager (zelf singer-songwriter) iedere dag verslag. „We proberen de unieke sfeer van het festival te vatten", zegt Jager. „We laten verhalen achter de schermen zien, de optredens van de artiesten, we volgen een aantal crossers en de deelnemers die hard gebouwd hebben aan hun speciale wagens. Ik ga zelf de artiesten interviewen en duik in het festival. We gaan onder andere naar de camping, Willie gaat met de crossers op pad en Johannes gaat zelfs dichten."
Het imago van het festival staat toch vooral bekend als `heel veel bier...' „En tieten", vult Jager lachend aan. „Maar het is veel meer dan dat. Er lopen ook hele families rond, je hebt de hardcore crossers en de commerciŽle muziekliefhebbers die voor grote namen komen. Het is een unieke mix op een uniek festival, een sfeer die ik moeilijk in woorden kan uitdrukken. Dat moet je meemaken. En dat gaan we dus ook op televisie proberen over te brengen." Zelf trad Jager de afgelopen jaren 0p de Zwarte Cross al twee keer op en ook dit jaar verschijnt ze, behalve als presentatrice, als zangeres op het podium. Een combinatie waar ze best benieuwd naar is, bekent ze. „Ik wil me altijd goed voorbereiden voor een optreden, dus dan zal ik even moeten schakelen. Ik zal zondag weinig voor de camera staan, denk ik.

terug naar Zwarte Cross

Deze pagina is bijgewerkt op