De Telegraaf op het web

Bennie Jolink klaar voor feest

Door Jan Colijn

AMSTERDAM - Bennie Jolink is klaar voor Het Grote Feest. De artsen zijn erin geslaagd hem weer op de been te krijgen, nadat hij vorige week ineens in het ziekenhuis belandde. „Ik ga ervan uit dat ik er zondag weer helemaal sta. Ik ben van plan er vol gas tegenaan te gaan!”

Het wordt ongetwijfeld één van de hoogtepunten in die toch al veelbewogen historie; de 35e verjaardag van Normaal, aanstaande zondag. Zelfs de grootste positieveling had dat niet durven voorspellen, toen Bennie Jolink in 1975 voor het eerst zijn dialectteksten de lucht in slingerde. Fans houden echter hun hart vast nu de 64-jarige zanger zich na alweer een ziekenhuisopname bezint op zijn toekomst… Nooit meer ’oerend hard’?
Het was de aangeboren astma die deze zomer ineens in alle hevigheid opspeelde. De longarts adviseerde dringend een paar dagen ziekenhuis. Om eens goed te worden doorgelicht. Afgelopen vrijdag werd hij ontslagen. „Al na een paar dagen voelde ik me beter dan de afgelopen twee maanden. De rust deed me enorm goed. Toch merk ik dat ik geen stap te veel moet doen.”
Het was Bennie Jolink die drieënhalf decennia geleden samen met drummer Jan Manschot Normaal oprichtte. De eerste band met teksten in het dialect. Ze belandden een slordige vijftig keer met singles in de hitparade. En wat veel mensen niet weten: in al die jaren scoorde Normaal nooit een nummer 1-hit. Oerend Hard bleef namelijk steken op nummer 2. Tot op de dag van vandaag is Jolink ervan overtuigd dat het ging om een complot van de Hilversumse kliek.
Daarover zegt de zanger in het eerder dit jaar verschenen boek Ik zeg oeh…! 35 jaar deurdonderen: „Een corrupt zooitje. Die Guys n’ Dolls stonden wekenlang op 1. Puur om ons van die eerste plek af te houden. Die Gays n’ Dulls zullen toch zelf ook niet geloven dat ze meer platen hebben verkocht dan Oerend Hard?”
Hun fans noemen zichzelf ’anhangers’ en hebben zich verenigd in het Anhangerschap. Lopen in T-shirts, hijsen zich in weinig verhullende Normaal-tanga’s, kleden hun baby’s in Normaal-rompertjes en noemen zichzelf ’bóéruhn’. Ook al hebben ze soms nog nooit een mestbult van dichtbij gezien...
Drummer en medeoprichter Jan Manschot: „We hebben dus echt drie generaties fans. Prachtig om te zien. Laatst stond er in de voorste rij een ventje van een jaar of acht, dat woor-de-lijk de teksten meezong. En toen ik één woordje verkeerd zong, zag je ’m kijken. Een jochie van deze eeuw dat de teksten uit de jaren zeventig uit zijn kop kent: heel wonderbaarlijk…”
Uiteraard zullen de fans er ook bij zijn als hun band zondag z’n verjaardagsfeestje houdt. Als apotheose van de huidige jubileumtour Normaximaal. Jolink: „Dat gaan we natuurlijk groots vieren. Op z’n Achterhoeks dus.”
Het grote feest, waarvoor alle 7500 kaarten intussen zijn verkocht, vindt plaats bij het Gelderse Kasteel Enghuizen, rond de vijver waar Ben als jochie leerde schaatsen en ging vissen. „Er zat zoveel vis in dat je je dobber er bijna niet bij in kreeg. Een mooiere locatie is er niet. Het wordt sprookjesachtig mooi.”
Toch houden de fans hun hart vast. Hun Bennie heeft namelijk aangegeven dat toch nog maar eens moet worden bekeken wat er in de toekomst nog tot zijn fysieke mogelijkheden behoort. Joost Hagen van het management kan de fans gerust stellen. „De theatertour gaat in februari van start. En wat de feesttenten betreft, hebben we zeker de intentie volgend jaar door te gaan. Al moet Bens gezondheid het uiteraard wel toelaten. Want die staat voorop.

terug naar Normaal

Deze pagina is bijgewerkt op