ZEVENAAR
POST

Dé Weekkrant op internet

Mulder & Van Gorkum zijn sfeermakers

Frans van Gorkum zingt: ‘Het bessenhok, dâ ruum ik op. Den afwas zet ik in de sop. De tegels schrob ik helder schoon. Veur ow wat doen vind ik gewoon’.

BABBERICH - Dit is een stukje tekst uit een liedje Daor he'j t veur gehad, dat zanger-gitarist Paul Mulder en liedjesschrijver Frans van Gorkum afgelopen zondag in 't Centrum Reijmer in Babberich voor een meer dan volle zaal ten gehore brachten.
De dialectliedjes van het duo gaan over alledaagse zaken. Soms zijn de teksten zo simpel en zo lief, dat je bijna in een betere wereld gaat geloven, ver weg van het vervelende nieuws in de journaals en op de kranten¬pagina's.
Door het dialect krijgen de teksten veelal een nostal¬gisch sausje. Op de nieuwe cd ‘100% Mulder en Van Gorkum’ staat bijvoorbeeld het nostalgische en toch vrolijke nummer De Jukebox, dat onder meer gaat over de Duitse zanger Heino, die een lied over geluk en verdriet zingt.
Mulder en Van Gorkum zingen vrijmoedig over de liefde. Op de nieuwe cd, staan teksten als: „Jij bent mijn Grietje, ik ben jouw Hans. Mijn leven krijgt een nieuwe glans.”

Emotioneel
Mulder en Van Gorkum hebben de capaciteiten om ook liedjes te maken die ontegenzeggelijk blijven hangen. Fraenske is daar één van, mede door de melodie: „Fraenske kon laeven van de wind. Hi-j zong met de kraejen.” De sfeer, de klank in dit nummer én de samenzang met Paul Mulder doen herinneren aan de elpee Dubbeldoyer waar meer van dit langzame, emotionele en inmiddels legendarische nummers staan. Frans maakt deze elpee in 1983 samen met wijlen zijn broer.

Chemie
De grote kracht van Mulder en Van Gorkum is de manier waarop beide het publiek bespelen. Al in de eerste minuut kunnen het publiek en het duo het prima met elkaar vinden. De chemie tussen de twee zangers is prima. De onderkoelde humor van Mulder (hij bewaakt zijn grenzen) past fabelachtig goed bij de tegemoetkomendheid van Van Gorkum. Het publiek smult ervan. Mulder: „Jullie zijn een gretig publiek. Jullie klappen al voordat het liedje is afgelopen.” En zo wordt hij langzaamaan de lieveling van het publiek. Tegenover de emotievolle liedjes staan heerlijke dijenkletsers. Het smaakvolle liedje Edeltraut bijvoorbeeld: „Ik heb een deerntje uut 't buteland, er stond een advertentie in de krant, ik stuurde snel ‘n mooie lief¬desbrief en zo vond ik mien lief”, zingt Paul op een vrolijke wijze.
En Frans neemt een voorschot op de participatiemaatschappij, die vroeger onder de naam naoberschap zo normaal was. Het gaat over Antoon: „Hij steed altied veur ieder klaor.”

Daor he-jt veur gehad
Paul Mulder en Frans van Gorkum brachten in 2011 en 2012 het programma Laeven is leven, een voorstelling met soms een gulle lach, soms een brok in de keel en al¬tijd meteen stukje persoonlijke herkenning. Vanaf 2013 staan ze op het podium met Doar he -jt veur gehad. Het duo won in 2012 de eerste muziekcultuurprijs voor de streektaal. Onlangs kwam hun nieuwe cd 100%Mulder &Van Gorkum. wwwmuldervangorkum.nl

terug naar Mulder & Van Gorkum

Deze pagina is bijgewerkt op