De VPRO op het web

Op het gebonk van de melkmachine

Wiej hebt maor beslotten um dit beuksken in 't plat uut te brengen en neet in ut Engels, umdat anders de olde luu d'r niks uut wies könt wodden,' Aldus verklaart de boerenrockband Op Drift zijn onvervalst Achterhoekse teksten op het debuutalbum Moeder Natuur. Ondergrond van de agro-rock van de Warnsveldse vijfmansformatie wordt gevormd door het ritme van de melkmachine. De teksten, geschreven door zanger/gitarist Wim Woestenenk, vertolken de gevoelens die leven in de agrarische wereld:
'Ik bun 'n boer
ik bun stief as 'n planke
ik warke mien tebarsten
enkel veur de banke.'
Op Drift maakte ook een hitje het nummer 'Wij zijn 't zat', geschreven uit solidariteit met de gelijknamige actiegroep tegen het mestbeleid. Ondanks dit protestlied is de band niet direct politiek geëngageerd te noemen; ook de romantische kanten van het boerenleven worden bezongen zoals in het loflied op 'De Kruwagen'.
Woestenenk begon zijn artistieke loopbaan als revueschrijver van de plattelandsjongeren Jong Gelre Warnsveld. Zelf vindt Op Drift dat zijn naam in één adem genoemd zou kunnen worden met die van Bennie Jolink van Normaal, want ook hij zette zo'n twintig jaar geleden zijn eerste dialect-rockteksten op papier. De band verzorgt optredens op boerenmanifestaties, in kapschuren en in kroegen en is in eigen regio behoorlijk populair.
Vier van de bandleden van Op Drift werken in de land- en tuinbouw. Van Gewest tot Gewest volgde ze bij hun dagelijkse werkzaamheden, filmde tijdens repetities in de schuur van Woestenenk en registreerde een concert in een plaatselijk café. (pam van der veen)
Ned 3, 19.30-20.00 uur

terug naar Op Drift

Deze pagina is bijgewerkt op