De Stentor op het web

Rock & lolband Jovink en de Voederbietels
neemt cd op met producer Erwin Musper

Een zeer gedisciplineerd samenzijn

Door MARCEL HUT

ZELHEM - Dat moet even flink afkicken zijn geweest voor de jongens van Jovink en de Voederbietels. Om de krachten te sparen voor de opnames van hun vierde cd werden een maand lang geen concerten gedaan. En dat voor een band waarvoor tien á twaalf optredens per maand (komend weekeinde: Beekbergen, Lochem en Wehl) zeker geen uitzondering zijn. Het tekent de instelling waarmee de Jovinks samen met topproducer Erwin Musper de Commodore studio in Zelhem zijn ingedoken. "Eigenlijk zijn die dertien dagen in de studio, zeker voor ons doen een bijzonder gedisciplineerd samenzijn geweest."

Want Jovink en de Voederbietels kun je van veel beschuldigen, maar gedisciplineerd? Nou nee. Bij de Achterhoekers staat de lol voorop. Als daardoor eens een foutje wordt gemaakt of een akkoordje wordt gemist, is dat niet zo erg.
Het wekt dan ook de nodige verwondering bij binnenkomst in de studio dat de kratten bier bij wijze van spreken niet tot het plafond zijn opgestapeld. Integendeel: de koelkast staat vol cola en spa, terwijl de oerdegelijke lucht van hutspot bewijst dat er ook aan de vitamines wordt gedacht.
Wie dus denkt dat er helemaal niet serieus aan de muziek wordt gewerkt heeft het zeker mis. Zo trok de band zich voor de opnames van de cd een week terug in Terschelling om nummers te schrijven. Bassist 'Goliath' (de bandleden bedienen zich van bijnamen): "Omdat we zoveel optreden, komen we nauwelijks aan het schrijven van nummers toe. Er ontstaat wel eens een idee, maar dan is er geen tijd om het uit te werken. In dat huisje hadden we alle tijd om er eens goed voor te gaan zitten."

Vooruitgang
De werkvakantie op Terschelling leverde de band, die verder nog bestaat uit gitarist 'Gorro', drumer John Roffel' en zanger/gitarist 'Cohen' twaalf nieuwe numers op Nummers die de vooruitgang van de band goed illustreren, vindt Goliath: "Deze cd wordt wat gevarieerder dan men van ons gewend is. Er komt wat rhytm and blues op, country en en zelfs een wat punkachtig nummer. Niet alleen pure rock and roll meer. Het voordeel is dat door er wat andere muziekstijlen naast te zetten, de rock and roll meer naar voren springt. Want daar blijft het toch allemaal om gaan. Om die echte pure rock."
Ook wat betreft het geluid van de nieuwe cd pakt Jovink en de Voederbietels de zaken dit keer groots aan. Als producer is Erwin Musper aangetrokken. Hij werkte in het verleden onder meer met acts als David Lee Roth, Jeff Beck, Herman Brood en Normaal. Een producer die die nogal wat geld kost dus. Een band die alles in eigen beheer houdt, hoe doet die band dat?
Goliath: "We hebben gesprekken gehad met verschillende platenmaatschappijen, waarvan er een zei dat als we voor hen een cd zouden opnemen we konden werken met Erwin Musper. Dat zagen we natuurlijk meteen zitten. Je hebt het toch over een topproducer. Later ketste die deal met die platenmaatschappij af. Erwin had ondertussen een cd van ons ontvangen en zag het wel zitten. Hij belde ons op toen we op Terschelling zaten. Hij deed een dusdanig aanbod dat we het zelf wel konden opbrengen. En dus kwam hij vanuit Amerika naar Nederland."
In de tussentijd stuurden de Jovinks een op een cassette-recorder opgenomen bandje naar Musper met akoestische versies van de nieuwe nummers erop. Wat dacht Musper toen hij voor het eerst die krakkemikkige tape hoorde? "Ach, de klank van zo'n demo is absoluut niet belangrijk", zegt de producer. Je moet kunnen horen dat er muzikaliteit in de nummers zit. En dat was zeker zo. Omdat het heel ruwe versies zijn, kun je vrij makkelijk aangeven wat er eventueel moet veranderen in zo'n nummer. Je moet het gevoel in zo'n nummer sublimeren. Met open oor naar alles luisteren dus."

Waardering
Gitarist Gorro is het werken met Musper wat dat betreft prima bevallen. "Het mooie ervan vind ik dat hij ook de simpele dingen kan waarderen. Van een producer die net met Jeff Beck in de studio heeft gezeten, verwacht je toch dat hij dingen vraagt die je niet waar kunt maken als gitarist. Maar dat bleek gelukkig niet te kloppen. Hij kan ook een nummer dat is opgebouwd rond twee akkoorden waarderen."
In tegenstelling tot voorgaande albums ligt de nieuwe cd straks gewoon in iedere platenzaak in Nederland. Toch is de band niet van plan een professionele carrière te beginnen. Goliath: "Wij hebben deze band niet om van te Ieven. We maken deze cd om als band te kunnen groeien, om ons zelf te kunnen verbazen. We kunnen doen wat we willen, er wordt nooit iets verplicht. Daarnaast: wat kan een platenmaatschappij doen wat wij zelf niet kunnen?"

De nieuwe cd van Jovink en de Voederbietels wordt op 13 april feestelijk gepresenteerd. De band is de komende dagen live te zien in jongerencentrum De Boerderij in Beekbergen (13/3), Café Pasman in Lochem (14/3), De Olde Beth in Wehl (15/3).

Dit artikel verscheen in het Deventer Dagblad
terug naar Jovink en de Voederbietels

Deze pagina is bijgewerkt op