Nieuwsblad
van het noorden

opgegaan in het Dagblad van het Noorden

Stroatklinkers
'kort en heftig' in Visagino

Van onze verslaggever
WIM JASSIES


Harkstede - Vrijdagavond weg, zondagnamiddag terug op Schiphol. En dat allemaal voor een concert van vijftig minuten op een country-muziekfestival in Visagina, Litouwen. Bob Heidema, woordvoerder van de blue grass-groep Stroatldinkers uit het Groningse is daags na de aankomst in Nederland nog altijd niet van de verbazing bekomen. "Wáár je ook keek vanaf het podium", vertelt hij enthousiast, "zag je alleen maar mensen, mensen, mensen." Volgens de organisatie moeten het er rond de 40.000 zijn geweest. En Heidema vond 1600 mensen tijdens 'De Nacht van Ede' op het Landgoed Verhildersum de afgelopen zomer, al heel veel. En hij en zijn muzikale maten kunnen de borst nat maken, want naar aanleiding van perspublicaties over hun trip naar Litouwen zijn ze op het allerlaatste moment ook uitgenodigd voor het maritieme mega-spektakel Sail 2000 het komende weekeinde in Amsterdam. "Als het een beetje meezit, breken we nog door", lacht Heidema. Er relativerend aan toevoegend, "dat we gelukkig allemaal een goede baan hebben."
Heidema uit Harkstede nam, voordat hij het immense podium op moest, toch maar even 'twee van die lekkere Litouwse pilsjes'. Want de zenuwen gierden de voorman van de Stroatklinkers door de keel. "Dan sta je daar te kijken bij het trapje naar het podium vertelt hij. "Dan zie je dat podium en dan hoor je al die mensen. 'Daar sta ik dan zelf, denk je bij jezelf. Maar eenmaal op het podium was het snel gedaan met de zenuwen. 'Vanaf het eerste moment begon iedereen te dansen en te klappen", vervolgt hij. "Nee, meezingen ging nog net niet. Staan we daar in Litouwen in het Gronings te zingen."
Via, via, de blue grass-wereld is niet zó groot -in een internationaal blue grass-blad- stond een lovende recensie over de laatste, derde cd van de Stroatklinkers- werd Heidema benaderd om met de band naar Litouwen te komen. Het antwoord was snel gegeven. Mede, omdat Heidema snel begreep dat het niet om zo maar: een festival ging. Country-groepen uit zo ongeveer de hele wereld geven daar acte de présence. "Het ging dit keer niet om Johnny Cash-achtige groepen", aldus Heidema, "maar er traden groepen op die in dit wereldje wel zeer veel naam hebben. Colorado uit Polen is een echte publiekstrekker, ook waren er een Canadese indianenband, de Fifty Fingers uit Tsjechië en de band George Hamilton V uit Amerika. En tussen al die vermaarde namen zagen we op de posters ook de Stroatkliners staan. Dat doet je toch wel iets."
Bob Heidema is verder ontzettend te spreken over de hoge kwaliteit van de organisatie. Vanaf de aankomst op het vliegveld van de hoofdstad van Litouwen, Vilnius - "De hal van het Hoofdstation van Groningen is groter" - tot aan het moment van de terugreis verliep alles vlekkeloos. "Er was een hotel speciaal ingericht voor de muzikanten van het festival. We hadden allemaal een eigen kamer. Eten, drinken, alles was perfect. Ook op het festival zelf was alles perfect georganiseerd. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt."
De verbazing maakt zich nog altijd meester van Heidema. "Ons optreden heeft de organisatie toch minstens 12.000 gulden gekost", zegt hij. "De bezoekers moesten vijf gulden entree betalen. Daar werd behoorlijk over gemopperd." De Harksteder muzikant hoopt dat het uitstapje naar Litouwen tot meer buitenlandse optredens leidt. "We hebben goede contacten gehad met managers van bands uit Moskou, Polen, Canada", zegt hij. Hij gaat ervan uit, dat dit nog wel iets zal opleveren. Maar eerst moet zaterdagmiddag worden opgetreden tijdens Sail 2000 en dan de veertiende september in het kader van de Grunneger Week in Uithuizen. En ook dan zullen de Stroatklinkers er een feest van maken: 't Is dan namelijk de verjaardag van Bob Heidema.

terug naar Stroatklinkers

Deze pagina is bijgewerkt op