UNIVERSITEITSKRANT


Zuit roekende klanken

Door JAAP ZUIERVELD

Na een opname met instrumentale dansen van schoolmeester Beukema verrast de Groningse folkgroep Törf ditmaal met op muziek gezette gedichten van Jan Boer (1899-1983). De spetterende mediterraan aandoende dansmuziek vormt echter een wereld van verschil met de verstilde, noordelijke landschapslyriek van de nieuwe cd 'Op Roemte'.
Jan Boer, geboren in het Hoogelandster dorp Rottum, weet de volstrekt eigen sfeer van het Groningse vaderland treffend op te roepen, natuurlijk in zijn moedertaal: ''n Witte weg deur 't bliede laand /'n Hemel, blond mit blauw / 'n Riegje boomkes aan de kaant / Het Kerkhof bie Wierummerschouw.' Boers schilderachtige poëzie is dan ook gemakkelijk te rijmen met het beeldende werk van kunstkring De Ploeg.
Op het pas verschenen spaigelploatje staan tien nummers, waarvan twee puur instrumentaal. Het zijn welluidende, balladeachtige composities, gevoelig vertolkt door zanger Henk Scholte en zijn begeleiders. Bijna overal duiken de gitaar en de accordeon op, maar ook de (alt)viool, de doedelzak en de tin-whistle zijn van de partij. Zo kan het gebeuren dat er een Schots of een Iers accent in de Wadden doorklinkt, terwijl de fraai geïnstrumenteerde melodie van 'Snei' - 'zaacht golvend over 't stoppellaand' - een Groningse versie is van Greensleeves'.
De ware couleur locale komt meteen al naar voren in het weemoedige 'Wachten' waar 'de grauwe kloeten griezen / ien lije veurjoarslucht'. Hier en vooral ook in 'Naacht', blijkt dat de landschapsschildering een weerspiegeling is van het gemoed van de dichter (en de stemming van de muzikanten): 'Dei roemte, hoog en hailig / Brengt 't vol gemoud ien rust'.
Al met al vormt 'Op roemte' een welkome aanvulling op het repertoire van Ede Staal en biedt een mooie kennismaking met de poëzie van Jan Boer. De schepper van puur muzikale regels als: "n Dichte, widde dookloag, / Zuit roekend van de blui, / Ligt over 't lauwe laand hen / En koult de jonge grui.' Deze klanken zijn glashelder opgenomen en gestoken in een chic jasje met een exclusief pasteldessin van het Groningse landschap.

De cd 'Op Roemte' van Törf is te bestellen via telefoonnummer 050-3120154. Prijs 35 gulden.

terug naar Törf

Deze pagina is bijgewerkt op