Algemeen Dagblad

Algemeen Dagblad op het Internet

Met de vlam weer in de pijp

Ex-kandidaat-politicus Henk
Wijngaard komt met nieuwe cd

Dankzij Leefbaar Nederland en het Groninger lied staat Henk Wijngaard weer volop in de belangstelling. Een akkefietje met zijn vorige platenmaatschappij hield de zingende vrachtwagenchauffeur jarenlang aan de kant.

DOOR ARIE VAN DRIEL

Zo hoor je tijden niets van hem, zo duikt hij overal op. In dezelfde week dat Henk Wijngaard werd gepresenteerd als kandidaat-politicus voor Leefbaar Nederland, verscheen zijn nieuwe cd Geboren als een trucker. De zanger is inmiddels kandidaat af. Zijn flirt met de partij van Pim Fortuyn bezorgde hem de nodige publiciteit. En daar was het hem ook om te doen: "De politiek gebruikt de muziek, de muzikant de politiek. Zo toevallig was het dus allemaal niet", geeft hij lachend toe.
Toeval of niet, feit is wel dat de 55-jarige troubadour uit Emmen in de afgelopen jaren geenszins heeft stilgezeten. Een akkefietje met zijn vorige platenmaatschappij Koch hield de vlam jarenlang uit de pijp. Inmiddels is hij weer terug bij zijn oude broodheer Telstar.
De nieuwe cd lag bij Telstar al een half jaar op de plank. De platenmaatschappij wilde hem niet uitbrengen, omdat Wijngaard juist die dagen onverwacht succes boekte met de in eigen beheer uitgebrachte cd Speklappen, Torf en Zoepenbrij. Een in streektaal volgezongen cd die gretig aftrek vond in de provincie Groningen.
"Volgens Telstar zou het met dat dialectgebeuren van mij niet zo'n vaart lopen", zegt Henk Wijngaard. "Ach... Ik had in een week de productiekosten a 16.000 euro eruit. Per week verkocht ik wel 1000 cd's."
"Toen ze zagen dat ik succes had, werden ze bij Telstar pissig en werd Geboren als een trucker uitgesteld. Ze riepen zelfs dat ze dat 'regionale spul' eigenlijk wel wilden hebben. Nee, laat het maar lekker zoals het nu is, zei ik." De glimlach op zijn gezicht verraadt enig leedvermaak.
Logisch, nu is hij degene die lacht. Hij heeft geleerd van het verleden. Zijn album met op muziek gezette anekdotes in streektaal was voor hem het antwoord op de zo turbulente periode waarin hij voor Koch MM twee cd's maakte, Terug op de weg en Mijn gevoel. "Bij Koch wilden ze cd's met me maken, want ze wilden die maar wat graag verkopen. Ze verdomden het alleen om radio en televisie voor me te regelen. Dat was slechts voorbehouden aan Frans Bauer en Marianne Weber."
"Ik weet nog dat ik Jasper Knol-Bruins tegenkwam, toen nog interim-directeur bij Koch. 'Goddomme Henk', zegt-ie, 'wat heb jij een mooi album gemaakt. Maar als er iemand reclame op radio en tv krijgt, kunnen dat maar twee artiesten zijn: onze Frans en Marianne'. Vervolgens werd m'n cd zo door de plee getrokken, terwijl ik niet beter wist dan dat ik samen met Bauer bij Koch zou zitten. Ik dacht nog: Frans scoort lekker. Met het geld dat hij oplevert, kunnen ze iets voor me betekenen. Ik zou worden gepresenteerd op een festival in Hilversum. Tot mijn verbazing renden Arie Ribbens, Dennie Christian, de Havenzangers en Hannie zo het podium op. Toen dacht ik: foutje. Ik had er meteen spijt van dat ik ooit was weggegaan bij mijn oorspronkelijke platenfirma Telstar."
"Ik heb het nooit aan Koch gevraagd, maar ik denk dat ze de handel hebben willen onderscheppen door mij binnen te halen. Als je vijf, zes nieuwe cd's op de markt brengt, zal de koper daar een keuze uit moeten maken. Nu hadden ze slechts de keuze tussen Frans Bauer en Marianne Weber."
Wijngaard geeft toe te goeder trouw te hebben gehandeld. Dat-ie zich door Koch heeft laten weglullen bij Johnny Hoes, voor wie hij 20 jaar met succes werkte. Dat hij zwichtte voor de gouden beloften van zijn nieuwe platenbaas: Wij gaan alleen voor nummer een, en voor de rest niets. "Ik dacht: Nou, die gaan er een hoop geld in stoppen", aldus de zanger, die de beloftes niet zwart-op-wit kreeg.
"Als je het contract ziet van een Nederlandse artiest, schrik je je dood. Alles is zij, zij, zij, zij. En aan het einde van een lang contract staat jouw handtekening en in kleine letters dat je ook nog een paar centen aan royalty's krijgt. Je moet overal afstand van doen. Van de productie, de hoes, zelfs jouw liedjes zijn niet meer van jou. Mijn albums zijn dood gemixed. Ik zei: Ik stop met die flauwekul. Ik heb me omgedraaid en ben weggegaan", aldus de ex-zeeman en vrachtwagenchauffeur.
"Dood gemixed?", reageert Emiel Hartkamp namens Sony MM (het voormalige Koch MM). "Ik weet niet wat hij daarmee bedoelt. Ik was de producer van z'n eerste album. Hij was destijds razend enthousiast over het resultaat. Hij heeft zelfs hier op de tafel staan dansen."
"Dat de cd geen succes was, is natuurlijk klote. Geen hit betekent geen inkomsten. En als het niet lukt, ligt het ineens overal aan. Alleen niet aan de zanger zelf."
"Dat hem gouden bergen zijn beloofd, daar weet ik niets van. Ik ga niet over het geld. Maar wat hij nu doet, is natrappen. Hij vergeet dat we hem hebben binnengehaald op het moment dat het al wat minder met hem ging. Hij was al een beetje passe. Dat gold ook voor bijvoorbeeld Hannie en de Havenzangers."
"Doordat Frans Bauer goed scoorde, konden we hun een contract aanbieden en een graantje laten meepikken, zeg maar. Als dat dan niet lukt, en de programmamakers louter Frans willen hebben, is dat blijkbaar moeilijk te accepteren', besluit Hartkamp."
Als 'directeur' van zijn eigen 'platenfirma' hoeft Wijngaard dergelijke 'toestanden' niet meer te vrezen. Hij kan nu met zichzelf afspraken maken die goed zijn voor en de platenbaas en de artiest.


terug naar Henk Wijngaard

Deze pagina is bijgewerkt op