Dagblad van het Noorden op het web

Eerste Stroatklinkersfestival trekt vijfhonderd bezoekers

Door Ellen Contant

HARKSTEDE . Omdat de organisatoren geen risico wilden lopen met het weer werd het eerste Stroatklinkersfestival in Harkstede zaterdagavond niet in de open lucht gehouden, maar in uitgaanscentrum "Two Brothers". Desondanks kan het festival met zo'n dikke vijfhonderd bezoekers geslaagd genoemd worden.

Volgens Henk Ridderbos, oprichter van het plaatselijke shantykoor De Raaitvinken en Bob Heidema, zanger van De Stroatklinkers ontbeerde Harkstede een jaarlijks festival met artiesten uit Harkstede en omgeving. "Het was een beetje stil op het dorp", verwoordt Henk het idee van de twee. De gebroeders Kuil van het plaatselijke uitgaanscentrum 'Two Brothers' boden hun etablissement aan als festivalterrein.
De Stroatklinkers openden de avond en sloten het festival af. Het vijftal speelt bluegrass muziek, een voorloper van de countrymuziek. Het is up-tempo muziek waar je vanzelf vrolijk van wordt. Kinderen dansten voor het podium terwijl hun ouders de liedjes meezongen.
Het shantykoor bracht vervolgens zeemansliederen, de vroegere werkliederen die gezongen werden tijdens de werkzaamheden aan boord. Voor lekkere meezingers zorgden later op de avond Sijtse Scheeringa uit Niehove, die ook bekend staat om zijn Gronings repertoire en Herman Lambeck, die eigenlijk gestopt was met solozingen maar wellicht met dit optreden een oude hobby opnieuw heeft opgepakt.
Bob Heidema vindt het jammer dat het festival niet buiten gehouden kon worden. "Ik denk dat er buiten toch meer mensen gekomen waren. Nu gaan sommige mensen sneller weer weg omdat het te vol en te warm is. Maar er is in ieder geval wel animo voor!"
Wat hem betreft komt er volgend jaar weer een festival. "Het publiek kan suggestielijsten invullen met ideeŽn voor volgend jaar. We willen het dan grootser opzetten. Het moet een festival zijn met voor ieder wat wils. We willen juist variŽteit want specifieke festivals, zoals een streektaalfestival, zijn er al."

terug naar Stroatklinkers


Deze pagina is bijgewerkt op