Dagblad van het Noorden op het web

De “twij deuntjes”
van Henk Scholte

Al meer dan anderhalf jaar is hij elke werkdag tussen zeven en acht ’s avonds voor Radio Noord in de weer met zijn programma ‘Twij deuntjes veur ain cent’. Een programma met – pakweg – regionale luistermuziek. Henk Scholte, de zanger van Törf, legt er eer mee in. Ongewoon veel luisteraars stemmen elke avond op hem af op een tijdstip waarop het tv-scherm de radio uit de meeste huiskamers heeft verdreven. De belangstelling voor de traditionele volksmuziek verbaast Henk scholte niet. “Het is bij de landelijke radiostations doodgezwegen muziek. In ‘Twij deuntjes’ komt het wel aan bod. De luisteraars waarderen dat. En dat maakt mij ook zo enthousiast.”

Door Harry Wubs

Een opname-avond op de 28e augustus. Het is feest in de stad Groningen, maar op geen enkele wijze dringt het feestgedruis door tot het studiocomplex van RTV Noord. Henk Scholte heeft, zo meldt hij zijn luisteraars, toch maar mooi een primeur. Hij laat een opname horen van jaren geleden alweer van de Reinaldo’s uit Vlagtwedde, een liedje waarvoor Ede Staal (toen nog een onbekende in Groningerland) de tekst schreef. En hij heeft nog meer interessants in petto: de nieuwe CD van de Esbörgzangers uit Scheemda ‘Vast as stoal’ en een oude opname van een nog piepjonge Lianne Abeln. En zo worden er zo’n zeventig titels per week ‘doorgedraaid’, volksmuziek uit alle windstreken, zowel uit Nederland als uit het buitenland. Deels voorzien van verduidelijkende teksten van Scholte. Hij wil van al te veel eer niet veel weten, zegt dat hij veel steun krijgt van muziekredacteur Rolf Schreuder van Radio Noord, de technici die hem bijstaan “en die ook enthousiasme voor het programma op moeten kunnen brengen.”
Duidelijk is overigens wel dat Henk Scholte de kenner van volksmuziek bij uitstek is. Vakanties benut hij mede om platenzaken in verre en minder verre buitenlanden af te struinen op volksmuziek. Hij beseft ook wel dat de artiesten die dit soort muziek brengen “slechts beroemd zijn op de strekkende meter in de eigen contreien”, maar het deert hem niet. Henk draait wat hij de moeite waard vindt om te laten horen en de luisteraars er deelgenoot van te maken.
Toen Henk Scholte ruim anderhalf jaar geleden met het programma begon (het idee was overigens van directeur-hoofdredacteur Roel Dijkhuis en hoofd radio Henk Binnendijk) leek hij voor een bijna onmogelijke opgave te staan. Een dagelijks programma van alleen maar volksmuziek en streektaalliedjes, dat zou na een maandje of wat ongetwijfeld wel weer ter ziele gaan. Niet wegens een gebrek aan enthousiasme, maar aan aanbod. Henk Scholte – wonend in Groningen, maar Stadskanaalster van huis uit – logenstrafte die verwachting. Wat hij dagelijks presteert is ‘topsport’ achter de microfoon. Hij moet niet alleen een programma kunnen presenteren, maar ook nog veel afweten van de muziek die hij laat horen. En wat daat laatste betreft heeft Radio Noord een gouden greep gedaan door hem als presentator aan te trekken. Henk scholte is zo ongeveer het geweten van de volksmuziek, kent vaak niet alleen de nummers die ten gehore worden gebracht, maar ook de artiesten die ze uitvoeren. Zelf doet hij er bescheiden over, wijst direct op de traditie die er op dit gebied in Groningen bestaat. “Dat hebben die Grunnegers toch maar mooi voor elkaar”

terug naar Henk Scholte

Deze pagina is bijgewerkt op