Dagblad van het Noorden op het web

Vocaal herenkwartet Sequens begon als 'Closet Harmony'

door Piter Bergstra


Ze oefenden op een schooltoilet in de pauzes van de repetities van het Asser koor Camerata Vocaal. Terwijl de andere koorleden koffie dronken ging het close-harmony-zingen hen steeds beter af. "We noemden het closet harmony" vertelt Klaas Knevelbaard, "en het groeide 'van kwaad tot erger'."
Achttien jaar geleden scheidden ze zich af. Nog altijd toeren ze als vocaal herenkwartet Sequens door het land: Han Warmelink, bariton en muzikaal leider uit Feerwerd, Joop Verburg, countertenor uit Zuidwolde, Rein van Dijk, bas uit Assen, en Knevel-baard, tenor uit Westerbork.
Ze zingen uitsluitend à capella. Hun repertoire is breed: het bevat oude muziek van rond 1500, volks- jacht- en drinkliederen in allerlei talen en werk van hedendaagse componisten. Ze zingen zelfs Groningse teksten, ook al zitten er meer Drenten dan Groningers in het kwartet.
De Groninger schrijver Jan Siebo Uffen bijvoorbeeld vertaalde Schubert-liederen voor hen: Ze zijn er erg enthousiast over.
Sequens heeft wel meegedaan aan festivals. Mooie juryrapporten kregen ze. Knevelbaard: "We bleken het goed te doen, zeker op het terrein waar we sterk in zijn: heel close op elkaar zingen." De oprichter van de King's Singers noemde hen zelfs 'an excellent group'. Dat jury-rapport hebben ze ingelijst.
De vier zijn oprechte amateurs, maar ooit dreigde professionalisering. Ze traden een paar keer op voor de radio en werden plotseling overal gevraagd. "Toen vroegen we ons af. Willen we dit wel? Het was nauwelijks een punt van discussie. We hebben besloten door te gaan met eens in de veertien dagen een concert te geven in een kleine setting met veertig tot zeventig mensen in een mooie akoestiek. Dat is toch eigenlijk ons sfeertje."

CONCERT

'Klokkenstoelconcert', Hervormde Kerk lJhorst. Sequens zingt liederen van Schumann, Elgar en Williams. Ronald Knol (orgel) en Harold Kooij (piano) brengen delen ten gehore van hun cd 'Blessed Assurance'.
terug naar Sequens

Deze pagina is bijgewerkt op