Dagblad van het Noorden op het web

‘Spijt van nadruk op NSB-verleden vader Ede Staal’

LEENS ■ Henk van Middelaar, schrijver van de biografie over Ede Staal, heeft gistermiddag bij de presentatie van het boek zijn excuses aangeboden aan de familie van de in 1986 overleden Groninger zanger.
Bij nader inzien vindt hij dat in het boek de rol van vader Staal als lid van de NSB in de oorlog te zwaar is benadrukt. Die rol wordt in het boek Geef mie de nacht op de eerste negen pagina's uitvoerig belicht. Van Middelaar geeft toe dat hij zich onvoldoende heeft gerealiseerd welke impact dit op de familie Staal heeft gehad. “Nu zeg ik: het boek gaat misschien te veel over de vader”, aldus Van Middelaar gistermiddag in een bomvol Schathoes van de borg Verhildersum in Leens. De schrijver zegt dat hem de laatste dagen duidelijk is geworden dat door de uitvoerige beschrijving van de rol van vader Staal in de Tweede Wereldoorlog een oude wond is opengereten. “Het is harder bij de familie aangekomen dan ik gedacht had. Dat was niet de bedoeling, daar ben ik erg van geschrokken”. Overigens vindt Van Middelaar nog steeds dat de rol die de vader in de oorlog speelde (en die levenslang invloed heeft gehad op zoon Ede) wel belicht moet worden, maar op een minder nadrukkelijke wijze dan hij in het boek heeft gedaan.
Dat de familie van Ede Staal niet blij is met de biografie, bleek ook gistermiddag. Er was geen enkel familielid aanwezig bij de presentatie van het boek.

terug naar Ede Staal

Deze pagina is bijgewerkt op