Dagblad van het Noorden op het web

Koren uit Noorden
eren Ede Staal

Festival rond streektaalzanger in Winschoten

Door Joep van Ruiten

WINSCHOTEN . De korenbonden in de provincies Drenthe en Groningen komen dit voorjaar met een groot zangfestival rond de legendarische zanger Ede Staal. Aan het festijn, dat 25 maart in De Klinker in Winschoten wordt gehouden, zullen zo'n dertig koren meedoen.

Doelstelling van het mogelijk jaarlijks terugkerende festival is het onder de aandacht brengen en bevorderen van de gezongen streektaal. Volgens de organisatie neemt de belangstelling onder koren om in de streektaal te zingen steeds meer toe, maar ontbreekt het vaak aan geschikt repertoire.
Het idee voor een Ede Staal Festival is afkomstig van amusementskoor de Esborgzangers uit Scheemda, dat in 2002 succes boekte met het cd-project Vast as Stoal. In overleg met de Bond voor Koren in de provincie Groningen werd vervolgens besloten ook niet-Groninger zangverenigingeri bij het streektaalproject te betrekken.
Inmiddels hebben 26 koren de medewerking toegezegd: 15 uit Groningen, 10 uit Drenthe en 1 uit Friesland. Alle koren krijgen gelegenheid om twintig minuten met liedjes van Ede Staal op te treden. Volgens mede-organisator Jan Raterink bestaat de mogelijkheid dat zich meer koren aanmelden; gehoopt wordt nog op deelname uit Duitsland.
Hoogtepunt van het festival, waar zo'n duizend bezoekers worden verwacht, wordt het optreden van een gelegenheidskoor van tweehonderd personen dat een selectie uit het werk van Staal ten gehore zal brengen. De repetities onder leiding van dirigent Herman Koster zijn inmiddels gestart.

Ede Staal 65 jaar

Bijna twintig jaar na zijn dood in 1986 groeit de belangstelling voor werk van Ede Staal (Warffum, 1941) nog steeds. Zo werd een aantal van zijn liedjes begin dit jaar opgenomen door de Brabantse zanger Lambert van Hintum; eerder gebeurde dat al in het Limburgs en Japans. Verder verschijnt binnenkort van het Groninger Christelijk Mannenkoor Albatros uit Nieuwe Pekela een dvd met liedjes van Staal. Ede Staal zou in 2006, het jaar waarin de Noordelijke koorwereld stil staat bij zijn werk, 65 jaar zijn geworden.

terug naar Ede Staal

Deze pagina is bijgewerkt op