Dagblad van het Noorden op het web

Hoera! Nieuwe druk bladmuziek
van Ede Staal

Het was bedoeld als een eenmalig project; een uitgave met bladmuziek van Ede Staal. Nico Reichenbach zette in op een gelimiteerde oplage van 2000 exemplaren. Die waren in een vloek en een zucht verkocht. De vraag bleef. Nu, twee jaar later, is er een tweede druk verschenen.

Door Louis van Kelckhoven

VEENDAM . Nico Reichenbach (59) opende dertig jaar geleden een muziekhandel aan het Boven Oosterdiep in Veendam. Hij is een geboren Zwollenaar en die stad als woonplaats altijd trouw gebleven. Reichenbach meende de Groningers in al die tientallen jaren goed te hebben leren kennen, maar niets kon hem voorbereiden op de reacties van de uitgave Dit is mien laand ..., de mooiste liedjes van een unieke Groninger zanger.
Klanten in de winkel vertelden hem over hun band met Ede Staal, kippenvel, tranen, een boom van een kerel die geen woord uit kon brengen en met het boek tegen zijn borst geklemd de winkel uitliep. Nico Reichenbach stond perplex. "Hoezo stugge en nuchtere Groningers", liet hij in deze krant optekenen, "ze hebben meer gevoel in hun donder dan wie ook."
De bladmuziek van Ede Staal ging heel Nederland door. Een exemplaar ging zelfs naar Japan, waar een koor uit Yokohama met Ede Staal aan de slag ging. Snel, veel te snel slonk de stapel bladmuziek en moest Nico Reichenbach 'nee' verkopen. Hij wilde niet herdrukken. "We houden het exclusief." Maar niets is veranderlijker dan een mens en zo kan het gebeuren dat nu, twee jaar later, alsnog de felbegeerde herdruk verschijnt. "Veel mensen waren destijds teleurgesteld", blikt de muziekhandelaar en -uitgever terug. 'Wat uiteindelijk de doorslag gaf is het Ede Staalfestival, dat op 25 maart 2006 plaatsvindt in De Klinker in Winschoten."
Speciaal voor dit festival is een Ede Staal-projectkoor, bestaande uit 200 zangers en zangeressen, samengesteld. Aan het spektakel nemen meer dan 30 koren uit Groningen, Drenthe, Friesland en Ost-Friesland mee. De organisatie is in handen van Jaap Mulder van de Scheemder Esbörgzangers. Om alle koren gelegenheid te geven zich optimaal te presenteren, is De Klinker afgehuurd. Behalve de theaterzaal, worden ook de evenementenhal en de grote zaal benut.

De tweede druk van Dit is mien laand... heeft een oplage van 2000 exemplaren. Ook de prijs, is gelijk gebleven; 14,90 euro.
info over het Ede Staal festival: www.edestaalfestival.nl
terug naar Ede Staal

Deze pagina is bijgewerkt op