DE KRANT

VAN GRONINGEN


DE AHA THEATERTOUR VAN STICHTING NIJ

Zet eens een vette hiphopbeat achter 'Groanrepubliek'

Door HERMAN SANDMAN
Zoals wel vaker het geval met gelegenheidsacties, pakt ook de AHA theatertourgoed uit. Stichting Nij, die zich sterk maakt voor meer eigentijdse, experimentele muziek in de eigen streektaal, zette Alex Vissering, Harry Niehof en de Bond Tegen Harries bij elkaar. De drie verschillende acts bestoven elkaars kruis en dat ging zo goed, dat er een bonte avond muziektheater ontstond.

Er is al een kleine rondgang langs de provinciale podia gaande. Alleen klopt de naam, AHA theatertour, niet meer. Het initiatief begon met Arnold Veeman & the Yellowish Summer Evening, maar laatstgenoemde haakte af. Daarvoor in de plaats kwam de Bond Tegen Harries en dat ‘werkt wonderbaarlijk goed', volgens Herman Grimme. Om het verhaal compleet te maken was er nog een toetsenist nodig en een drummer. Dat werd Tiedo Groeneveld. De singer/songwriter heeft een klein drumstelletje met kwastjes en zo. Grimme: "De drie hoofdacts komen met een aantal nummers. De anderen gaan daar mee aan de haal. Je hebt bijvoorbeeld 'De Graanrepubliek' van Alex. Hoe zou het zijn als je daar een hiphopbeat achter zet? Dat soort dingen worden uitgeprobeerd. Het is een creatieve kruisbestuiving. De bindende factor is het Gronings. Maar zelfs als je het niet verstaat, blijft de voorstelling rechtovereind."

Over de vorm is 'wel een beetje nagedacht'. De setting van het muziektheater is die van een repetitieruimte. Er staat een bank, een koelkast en er liggen snoeren en gitaarkoffers. Een 'spontaanachtig karakter'. Grímme: "De muziek staat vast, wat er tussendoor gezegd wordt is vrij. Het is ook geen toneelstuk, maar een muziekvoorstelling."
"De Bond Tegen Harries is een groep talentvolle mannetjes. Ze maken mooie teksten. Olaf Vos is de frontman en hij doet dat heelgoed. Alex hoor je een beetje op de achtergrond mopperen, zo van 'mot dat nou, die herrie’ en in die sfeer ontstaan vreemde mixen. Een monster van Frankenstein, maar dan wel goed gelukt. Een nummer als 'Grunnen leeft' van Harry Niehof, daar komt gewoon een metalrap onder."
Stichting Nij ontstond in 2002 en is een initiatief van producent/regisseur Jaap Alkema en boer/weerman Derk Bosscher. De heren waren niet tevreden over het niveau van de Groningstalige muziek. Ze besloten om de productie van vernieuwende, hedendaagse streektaalmuziek te stimuleren. Er verscheen al een verzamelcd en deze tournee was een idee van Alkema. Zet verschillende acts bij elkaar en kijk wat er gebeurt.
Overigens stopt Nij binnenkort weer. De termijn waarvoor de hoofdsponsor, de Koop Groep, zich had verplicht, eindigt 1 januari. Over een vervolg(je) wordt nog nagedacht, aldus Alkema, want: "Ik denk wel dat we wat in het Grunneger wereldje teweeg hebben gebracht."

De heren Vissering en Niehof hebben hun sporen in de regio al lang en breed verdiend, de Bond Tegen Harries is een redelijk nieuwe naam, maar timmet de Groningstalige rap hard aan de weg. Nummers als 'Superman' en 'Leasebak' zijn regelmatig op Radio Noord te horen. De groep bestaat uit Tom Ritsema. Olaf Vos en deejay Andy Godderis.
Volgens Grimme is iets als de AHA theatertour nog nooit eerder vertoond, in ieder geval niet ‘dat het op deze manier in elkaar schuift, tot in de nummers zelf’. "Het is van alles wat, van teder tot heftige hip-hop en toch is het een consistent geheel. We zijn zelf niet minder verbaasd. Al helpt het natuurlijk dat het goede composities zijn. De grondstoffen staan er. Daarbij heb je een paar lui die wel wat kunnen. Waarom het werkt is ook: de musici zijn open minded. Alex is natuurlijk al jaren bezig en toch: als iemand naar zijn liedjes kijkt en zegt van: als je nu dit of dat.... dan zegt hij: toe maar. Iedereen bemoeit zich met alles. Het is bijzonder en leuk. We zouden alleen nog wat meer moeten optreden."

terug naar AHA

Deze pagina is bijgewerkt op