Dagblad van het Noorden op het web

A C H T E R G R O N D WEDUWE EDE STAAL
‘DE RACHEL HAZES VAN HET NOORDEN'

'Er zijn heel gladde jongens bezig met Ede'

De meeste heruitgaven aangaande werk en leven van Ede Staal gebeuren op integere wijze. Aldus de weduwe van Ede Staal, Fieke Spoel uit Bierum. "Maar de laatste tijd gebeuren er lijpe dingen waar wij geen vinger achter krijgen. Er zijn heel gladde jongens met Ede bezig."

Door Louis van Kelckhoven

BIERUM De toorn van Fieke Spoel is gewekt door Jaz Music uit Leeuwarden. Jaz staat voor Jan Adriaan Zwarteveen (47). Hij bracht anderhalf jaar geleden een DVD van de in 1986 overleden Ede Staal uit (inmiddels 3000 verkochte exemplaren) en onlangs de Engelstalige debuutsingle van Staal uit 1973; I'm in the Blues/Hear my Song. "En het wordt nog een hit ook", zegt Zwarteveen. "Het nummer staat al in het voorportaal van de hitparade."
Fieke Spoel is minder opgetogen over de activiteiten van Jaz Music, door haar jatmuziek genoemd. "Het uitbrengen van de debuutsingle gebeurt ook nog eens in het originele hoesje. Wat heeft het voor zin om zoiets in 2005 op de markt te brengen", laat de weduwe strijdlustig weten. "Ik word zo langzamerhand de Rachel Hazes van het Noorden."
De meeste postume (her)uitgaven van het werk van Ede Staal noemt Fieke Spoel 'heel eervol'. "Dat vind ik heel leuk en daar wil ik ook graag aan meewerken, maar het is normaal dat je toestemming vraagt. Mensen die dingen domweg pikken, daar kan ik niet tegen. Zwarteveen is heel slim, hij zoekt de marge op, zodat je hem net niets kunt maken."
Zwarteveen: "Ik ben niet over één nacht ijs gegaan en alles is contractueel afgedekt. Ik begrijp niet dat mevrouw Spoel zoveel stampij maakt. Ik weet dat Ede Staal bijna heilig is, maar mevrouw krijgt via BumaStemra keurig waar ze recht op heeft. Fieke Spoel: "Het is haast gênant dat ik hier geld van krijg. Ik hoef mijn deel ook niet; ik wil mijn récht. Ik heb een advocaat in de arm genomen en vandaag hebben we een gesprek."

terug naar Ede Staal

Deze pagina is bijgewerkt op