Dagblad van het Noorden op het web

Ode aan Ede

In Cultureel Centrum De Klinker in Winschoten wordt op zaterdag 25 maart het Ede Staal Festival gehouden. Het betreft een Internationaal festival, waaraan meer dan dertig koren uit Groningen, Drenthe, Friesland en Ost-Friesland deelnemen. Het festival start om 14.00 uur en gaat zonder onderbreking door tot 23.00 uur.

door
Fred Ootjers

WINSCHOTEN - Het festival wordt geopend door de CvdK in de provincie Groningen, Hans Alders, en de burgemeester van Winschoten, Janny Vlietstra. Dat het evenement de naam 'Ede Staal Festival' draagt, is welhaast vanzelfsprekend. Bijna twintig jaar na zijn overlijden op 22 juli 1986 wordt de Groninger bard geŽerd voor zijn hele oeuvre. Tot ver buiten de provinciegrenzen, werden en worden zijn nummers vertaald. Ede schreef zijn liederen niet alleen in het Gronings, maar ook in het Nederlands, Fries, Ost-Fries, Engels, Frans, Duits en zelfs in het Deens. Dat het festival juist in de maand maart wordt gehouden is geen toeval. Maart is immers de (streek)taalmaand bij uitstek met veel, speciale (streek)taalgerichte, activiteiten.

Projectkoor
Naast de Ede Staal liederen zullen uitsluitend liederen in de streektaal worden gezongen. Om alle aangemelde koren de gelegenheid te geven zich optimaal te presenteren is De Klinker in Winschoten volledig afgehuurd. Dit betekent dat, naast de Manifestatiehal, ook de Theaterzaal en de Grote Zaal worden benut.

Prgrammering
In de programmering is voldoende tijd om van zaal te wisselen. Voor het maken van goede keuzes zal het programma-boekje een onmisbaar hulpmiddel blijken te zijn. Reba Productions uit Zwolle heeft de bundel met liedjes van Ede Staal onder de titel `Dit is mien laand....', in herdruk uitgegeven. De bundel is verkrijgbaar in de hal van De Klinker tijdens het Ede Staal festival. Uitgeverij Babylon is aanwezig met een verkooppunt voor het nieuwe Ede Staalstripboek. In het stripboek zijn zeventien liedjes van Ede Staal verbeeld. De Stichting t Grunniger Bouk is met De Boukenkist aanwezig met boeken en CD's in de Grunniger streektaal. Alle deelnemende koren, met een eigen CD, krijgen de mogelijkheid om de verkoop van hun CD te promoten in een gezamenlijke stand.

Parkeren
In verband met het Ede Staal Festival, de rozensnoeidag in het Rosarium en de winkelweek wordt een tekort aan parkeer-plaatsen in de directe omgeving van De Klinker (het centrumvan Winschoten) niet uitgesloten.

terug naar Ede Staal

Deze pagina is bijgewerkt op