Dagblad van het Noorden op het web

INTERVIEW • STREEKTAALZANGER
PRESENTEERT NIEUW ALBUM

Groningse sfeer op cd 'Kloar' van Age van der Velde

Gereed, af, bekwaam en knap. In het Gronings heet dat 'kloar'. En 'Kloar' is de titel van de nieuwe cd van de Groninger zanger/liedjesschrijver Age van der Velde. Muziek met een echt Groningse sfeer, veertien nummers in de stijl van blues, rock en chanson.

Door Stephan Göbel

Het valt niet te voorspellen. Soms is er opeens die sfeer. Dan pakt Age van der Velde zijn gitaar en zoekt naar de melodie van zijn stemming. Soms heeft hij binnen vier minuten een nummer af, zoals bijvoorbeeld op een mistige zondagmiddag kort nadat zijn vader was overleden. Maar het kan ook heel vrolijk, met een knipoog. "Ik vertel een verhaaltje in muziekvorm", zegt Van der Velde. "Het moet ergens over gaan."
Met zijn nieuwe album Kloar hoopt de streektaalzanger verder te gaan op het pad dat hij insloeg met de succesvolle cd Stad in Regen, die ook in andere delen van Nederland goed is ontvangen. "Via optredens bij Groningstalige verenigingen krijg ik ook in het zuiden en westen van het land een grotere bekendheid." Omroep Zeeland koos Stad in Regen in 2004 tot CD van de Week. Een artiest, wiens naam Van der Velde nog niet wil prijsgeven, heeft serieus belangstelling om het nummer Stad in Regen met een Nederlandse tekst uit te brengen.
Emoties, daar draait het bij de liedjes van Van der Velde om. "Ik wil een Groningse sfeer scheppen. Niet oubollig, maar wel herkenbaar. Ik wil dat mijn muziek iets met de mensen doet, hen ontroert of blij maakt, al naar gelang de inhoud van het nummer." Streektaalmuziek maken is dan ook iets anders dan Groningstalig zingen, zegt Van der Velde. 'Een nummer schrijven met bijvoorbeeld Schotse of Ierse muziek en daarop een Groningse tekst, dat is voor mij geen streektaalmuziek."
De onderwerpen van zijn liedjes vindt hij overal in Stad en Ommeland. Soms is een nieuwsbericht de aanleiding voor een nummer, bijvoorbeeld bij Bedankt: een liedje over werknemers in de Oost-Groningse industrie, die na dertig jaar trouwe dienst worden ontslagen. " Ik weet welke emoties zo'n ontslag losmaakt, ik werk zelf op de personeelsafdeling van de universiteit."
Maar ook persoonlijke herinneringen en het verlangen naar vroeger komen terug in de Groningse nummers van Van der Velde. En alledaagse indrukken. Van der Velde zingt over een nachtje in de kroeg in Groningen (Nacht in Stad) en over een bluesmelodie, die hem de Ierse pub aan het Kattendiep binnenlokt (Kattendaip Blues). In een ander lied vraagt hij zijn moeder 'zou je 't zelfde weer doen'.
Op twee na zijn alle veertien Groningstalige nummers van het vijfde album door Van der Velde zelf geschreven. Eigenlijk wilde hij het album het vorig najaar al af hebben. "Maar bij zo'n project als dit, moetje niets overhaasten. Daarom is Kloar een toepasse-lijke titel."

• CD-PRESENTATIE

Age van der Velde presenteert zijn cd 'Kloar' zondagmiddag 15 april in het Centrum voor Kunst en Cultuur 't Kielzog in Hoogezand. Aanvang 14.30 uur. Als gasten treden op Siemen Pommel en de band Hail Gewoon. De entree is 'vergeefs' (gratis dus).

terug naar Age van der Velde

Deze pagina is bijgewerkt op