Dagblad van het Noorden op het web

'Het eerste exemplaar gaat naar...'

. Harry Niehof presenteert nieuwe cd in Groningen
. Bert Kamping doet hetzelfde in Emmen

Harry Niehof zingt in het Gronings, Bert Kamping in het Drents. Beiden presenteerden ze zaterdag een nieuw album. Om die reden maakte een hele rits Bekende Nederlanders de gang naar het Noorden.

Door Martin Groenewold

GRONINGEN . Uiterlijk onbewogen loopt Harry Niehof (Middelstum, 1954) door De Pudding, een zaaltje in een voormalig fabriekspand in Groningen. Het is zaterdagmiddag, even voor half vier. De singer-songwriter heeft zojuist zijn soundcheck voltooid: de eerste toeschouwers druppelen binnen. "Ik kan er nu toch niets meer aan doen", klinkt het berustend.
Een half uurtje later is de zaal stampvol. Met vrienden en familie, met collega's uit het Groninger muziekcircuit, maar vooral met liefhebbers van liefdevol gemaakte, Groningstalige blues en folk. Alex Vissering is er ook. Voor hem gaan als eerste de handen op elkaar, als hij door Harry's partner Lucie Besselink aan het publiek wordt voorgesteld. "Harry en Alex delen de liefde voor vogels, voor de natuur en de muziek."
Vissering zingt - net als later op de middag het duo Inki de Jonge en Jaap Stegeman en de band Bond tegen Harries - zowel eigen werk als een nummer uit het oeuvre van Harry Niehof. Tijdens dat lied, Grunnen Leeft, komt - in vrijetijdskleding - Hans Alders binnen. De Commissaris van de Koningin is gevraagd het eerste exemplaar van Straks is t weer janken in ontvangst te nemen, het derde dialectalbum van Harry Niehof. "Dat doe ik graag", zegt Alders. "Harry's teksten hebben diepgang en doordat hij zoveel stijlen combineert, is zijn muziek steeds verrassend."
Toen Alders laatst op Radio 1 (Casa Luna) werd geïnterviewd over zijn naderende vertrek als Commissaris, draaiden de programmamakers op zijn verzoek een nummer van Niehof. "Harry illustreert dat er steeds meer en beter werk wordt gemaakt in het Gronings." Alders was zaterdag niet de enige beroemdheid in De Pudding. Niehof verzamelde de laatste jaren een meer dan voortreffelijk bandje om zich heen. Met songsmid Herman Grimme (ex-Jazzpolitie) op toetsen, Peter Smid (ex-Time Bandits) op bas en Jan Pijnenburg (ex-Doe Maar) als drummer. "We kennen elkaar uit de periode dat ik nog in Amsterdam woonde", zegt Pijnenburg. "Mijn toenmalige buurvrouw was bevriend met Lucie, Harry's partner."
De Doe Maar-drummer is inmiddels verkast naar Zuid-Spanje, een streek waar Harry ook graag en geregeld komt. Pijnenburg: "Ik woon hoog in de bergen, tussen de schaapsherders en de hippies. Optreden doe ik nauwelijks meer, eigenlijk sta ik alleen nog met Harry op het podium. Hij plant zijn opnamen meestal in december, als ik in Nederland mijn verjaardag vier en m'n famlliebezoek voor de feestdagen."
In 2000 stond Pijnenburg nog zestien keer met Doe Maar in Ahoy'. "Die grote hallen hebben me nooit zo aangesproken. Ik vind een zaaltje als dit veel gezelliger."

terug naar Harry Niehof

Deze pagina is bijgewerkt op