Dagblad van het Noorden op het web

ACHTERGROND •
GRUNNEGER REPERTOIRE, MAAR OOK
NEDERLANDSE, PLATDUITSE EN ENGELSE LIEDJES

Trio zingt een loflied op de winter

Zelden vriest het tegenwoordig dat het kraakt. Drie Groninger muzikale talenten brengen de mensen daarom op een andere manier in winterstemming. Tot eind december zingen ze in noordelijke kerken winterliederen.

Door Bouwe van Norden

Het programma met winterliederen slaat aan. Tijdens de eerste twee optredens begin deze maand in Garmerwolde en Niebert zat de kerk bomvol. "Ik ben er eigenlijk een beetje beduusd van", zegt Henk Scholte uit Groningen, zanger van de groep Törf en lid van het gelegenheidstrio.
Hij brengt de winterliederen met Törf-instrumentalist Bert Ridderbos en diens vriendin Linde Nijland (de helft van het internationaal vermaarde singer/songwriter duo Ygdrassil) ten gehore. In februari kregen ze samen met Scholte - ook bekend als consulent van het Huis van de Groninger Cultuur - het idee op tournee te gaan met deze muziek.
Scholte: "Er zijn nogal wat liederen over bijvoorbeeld schaatsen en Kerst. Wij treden op met een mooie mix van muziek rond het thema winter: eigen werk, traditionals en het betere singer/songwriterwerk. Het gaat niet alleen om Grunneger repertoire, maar ook om Nederlandse, Platduitse en Engelse nummers. Bovendien brengen wij middeleeuwse liedjes en instrumentale stukken."
Tijdens de optredens zijn de drie niet voortdurend gezamenlijk aan het musiceren. Scholte: "Solistische stukken en samenspel wisselen wij af. Zelf ben ik er heel blij mee dat mijn zware stem en die van Linde Nijland goed bij elkaar passen. Als ik het matras ben dan is zij het hoofdkussen, zou je kunnen stellen."
De twee- en driestemmige ode aan de winter van bard Henk Scholte (ook presentator van Twij deuntjes veur ain cent op Radio Noord), Nijland en Ridderbos is deels op cd gezet. "Na de optredens verkopen de schijfjes als warme broodjes", zegt de Törf-zanger half verbaasd. Gezien het succes van de concerten tot dusver acht hij de kans groot dat het trio volgend jaar opnieuw de noordelijke kerken afreist met een programma met winterliederen.
De metgezellen van Scholte hebben hun sporen overigens al ruimschoots verdiend. Met haar betoverende zang en gitaarspel en een cd bedoeld als eerbetoon aan de jong overleden Engelse folkzangeres Sandy Denny heeft Linde Nijland internationaal de aandacht getrokken. Haar partner Bert Ridderbos weet te imponeren met fraaie arrangementen op gitaar, cittern en accordeon. Muziek van hem is onder meer gebruikt in documentaires op de Duitse televisie.

Concerten met winterliederen

Het drietal brengt de winterliederen ten gehore in de kerk van Winsum/Obergum (14 december, 20.30 uur), café 't Keerpunt in Spijkerboor (16 december, 11.00 uur), de dorpskerk in Kropswolde (21 december, 20.00 uur), de NH-kerk in Meeden (23 december, 15.00 uur) en de kerk in Pieterburen (27, 28, 29 december, alleen voor deelnemers aan de jaarlijkse winterwandeling van de Stichting Oude Groninger Kerken). De cd met winterliederen kost 15 euro. Zie voor meer informatie: www.winterliederen.nl
terug naar Winterliederen

Deze pagina is bijgewerkt op